Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turčija shod Kurdov v Frankfurtu razume kot nemško podporo teroristom

Deli na:
Turčija shod Kurdov v Frankfurtu razume kot nemško podporo teroristom

Foto: Profimedia

Turčija kritična zaradi komentarjev direktorja nemške obveščevalne agencije o puču; Nemčiji očita podpiranje terorizma.

Direktor nemške obveščevalne agencije Bruno Kahl je v sobotni izdaji nemškega tednika Spiegel podvomil v to, da za poskusom državnega udara v Turčiji lani poleti stoji gibanje klerika Fethullaha Gülena. Ankara pa je kritična do njegovih izjav in jih razume kot dodaten dokaz, da Nemčija podpira terorizem, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Tiskovni predstavnik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin je danes za turško televizijo CNN Turk dejal, da so Kahlovi komentarji dodaten dokaz, da Nemčija podpira Gülenovo organizacijo, ki jo Turčija smatra kot teroristično skupino.

Turčija je po julijskem puču glavnega krivca našla v Gülenu in njegovih podpornikih. Kahl pa je v intervjuju za Spiegel dejal, da je bil udar le "dobrodošla pretveza" za čistko v Turčiji. Turško vlado je obtožil, da je pod pretvezo odpustila več sto tisoč uradnikov in jih aretirala več tisoč, piše Spiegel.



Kalin pa je danes še dodatno obtožil Nemčijo, da podpira Kurdsko delavsko stranko (PKK), ker so v soboto dovolili shod Kurdov v Frankfurtu, saj je po njegovem shod služil kot propaganda za PKK. Na shodu za več demokracije v Turčiji je bilo namreč moč videti zastave in transparente tudi v Nemčiji prepovedane PKK in podobe Abdullaha Öcalana, od leta 1999 zaprtega voditelja PKK.

Policija je večkrat pozvala sodelujoče, naj tovrstne transparente pospravijo. Da ne bi izzvala incidentov, pa jih ni zasegla, temveč je posnela fotografije, ki bi lahko služile za morebitne pregone.

Odnosi med Turčijo in Nemčijo so se v zadnjem času ponovno zaostrili, dodatno pa je Turčija v sporu še z nekaterimi drugimi evropskimi državi. Glavni vzrok za spore so bili predvsem odpovedi oziroma prepovedi nastopov turških ministrov na predreferendumskih dogodkih v več evropskih državah.