stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turčija nemških poslancev ne spusti v Natovo bazo v Incirliku

Deli na:
Turčija nemških poslancev ne spusti v Natovo bazo v Incirliku

Foto: Profimedia

Turčija je zavrnila obisk več nemških poslancev v Natovem letalskem oporišču v Incirliku v bližini meje s Sirijo, kjer so nameščeni nemški vojaki.

V Berlinu so se že odzvali, da bodo morda razmislili o njihovi premestitvi, poroča danes nemška tiskovna agencija dpa.

V Incirliku je nameščenih okoli 260 nemških vojakov, ki z izvidniškimi letali tornado in "letečo cisterno" za črpanje goriva v zraku sodelujejo v operacijah koalicije proti skupini Islamska država v Siriji in Iraku.

Člani nemškega parlamentarnega odbora za obrambo so jih želeli obiskati v torek. Obisk je bil napovedan že pred več tedni, vendar se turške oblasti na to niso niti odzivale.

Nato je bilo v soboto zunanje ministrstvo v Berlinu na delovni ravni obveščeno, da poslanci ne bodo dobili dovoljenja za ta obisk. Vzrok za to odločitev naj bi bila v tem, da je Berlin podelil politični azil več turškim vojakom, ki so zatočišče v Nemčiji poiskali po spodletelem državnem udaru v Turčiji julija lani.


Turčija je članom odbora bundestaga za obrambo že lani več mesecev odrekala obisk nemških vojakov v Incirliku. Oktobra so potem vendarle lahko odpotovali.

Tedaj je Ankara obisk nemških poslancev zavračala, ker je bundestag z resolucijo priznal, da je nekdanje osmansko cesarstvo izvedlo genocid v Armeniji.

Medtem so se odnosi med Nemčijo in Turčijo še dodatno zapletli zaradi turškega referenduma o ustavni reformi oz. o uvajanju predsedniškega sistema v državo. Zavračanje obiska nemških poslancev v Incirliku zdaj dodaja nov kamenček v mozaiku odnosov med državama.

Nemška vlada se je že odzvala z napovedjo, da bodo razmislili "o alternativnih lokacijah", kamor bi lahko namestili nemške vojake. To je danes potrdil tudi tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert.

Na obrambnem ministrstvu razmišljajo o premestitvi vojakov v Jordanijo, Kuvajt ali na Ciper. Odločitev naj bi bila sprejeta v naslednjih tednih, še posebej aktualna pa naj bi bila Jordanija, še poroča dpa.