pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turčija naj bi čistila tudi diplomatska predstavništva v tujini

Deli na:
Turčija naj bi čistila tudi diplomatska predstavništva v tujini

Foto: Getty Images

Turške oblasti naj bi po spodletelem vojaškem udaru v državi, po katerem je prišlo do obširnih čistk in aretacij, menjave izvajale tudi na diplomatskih predstavništvih v tujini. Neuradno naj bi do menjav prišlo tudi v misijah pri EU in Natu. Pri Evropski komisiji so povedali le, da so seznanjeni s preiskavami proti turškim diplomatom v tujini.

Pri Evropski komisiji so seznanjeni s tem, da turške oblasti izvajajo preiskave v zvezi z domnevami, da naj bi bili nekateri uslužbenci turškega ministrstva za zunanje zadeve, vključno s tistimi, ki služijo v diplomatskih misijah v tujini, vpleteni v poskus vojaškega udara in bi lahko imeli povezave s turškim klerikom Fethullahom Gülenom, je za STA povedal neimenovani predstavnik pri EU.

Hkrati poudarjajo, da je turško zunanje ministrstvo odgovorno za imenovanja in kadrovske spremembe v svojih diplomatskih misijah v tujini, kar vključuje tudi odločitve o odpoklicu diplomatskega osebja.

Ali je prišlo do menjav tudi pri stalnem predstavništvu Turčije pri EU, pri komisiji niso komentirali. Tudi na sedežu zveze Nato v Bruslju so se komentarjev vzdržali. Neuradno je sicer slišati, da je bilo pričakovati, da se bodo ukrepi turških oblasti po poskusu vojaškega udara odražali tudi v njihovih diplomatskih misijah v tujini.

Oblasti v Ankari so takoj po zatrtju poskusa državnega udara konec junija sprožile obširne preiskave v vojski, policiji, sodstvu, šolstvu in medijih. Tarča so privrženci imama Fethullaha Gülena, ki ga turški predsednik Recep Tayyip Erdogan obtožuje, da stoji za poskusom udara. Gülen, ki živi v ZDA, obtožbe zavrača.