benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turčija izpustila nemškega novinarja, aretiranega zaradi očitkov o terorizmu

Deli na:
Turčija izpustila nemškega novinarja, aretiranega zaradi očitkov o terorizmu

Foto: Deniz Yücel/Twittter

Turčija je iz zapora izpustila nemško-turškega novinarja, dopisnika časnika Die Welt Deniza Yücela. Novico o njegovi izpustitvi je Die Welt objavil na Twitterju, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Yücela so v Turčiji aretirali pred letom dni.

Zaradi očitkov o terorizmu so turški organi proti njemu odredili preiskovalni zapor, obtožnice pa doslej niso izdali. Izpustitev novinarja je potrdila tudi nemška vlada.

Neimenovani predstavnik nemškega zunanjega ministrstva je za dpa dejal, da je sedaj treba počakati na razvoj dogodkov v naslednjih "minutah, urah". Zahvalil se je tudi turškemu pravosodju in dodal, da si je nemški zunanji minister Sigmar Gabriel v zadnjih tednih "zelo prizadeval, da bi prispeval k rešitvi".

Yücela so izpustili dan po obisku turškega premierja Binalija Yildirima v Berlinu, kjer se se je sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel. Ta je po pogovorih dejala, da je na poti do normalizacije odnosov med Nemčijo in Turčijo še veliko ovir, čeprav imata državi tudi veliko skupnih interesov.

V že dlje časa napetih odnosih med Nemčijo in Turčijo je bila glavna točka spora prav zaprtje dopisnika nemškega časnika Die Welt. Merklova je v četrtek turškemu premierju sporočila, da je to za Nemčijo "nujna zadeva".

Yildirim je v četrtek izrazil upanje, da se bo sodni proces proti Yücelu začel kmalu. Prosil je za razumevanje, da je novinar tako dolgo v zaporu, a je to po njegovih besedah posledica preobremenjenosti turških sodišč po poskusu prevrata. Zavzel se je tudi, da primer Yücela ne bi vplival na dvostranske odnose med državama.