pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turčija EU spet grozi s prekinitvijo dogovora o migrantih

Deli na:
Turčija EU spet grozi s prekinitvijo dogovora o migrantih

Foto: Getty Images

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je znova posvaril, da bo Turčija prekinila dogovor z Evropsko unijo o upravljanju migracijskih tokov, če Bruselj ne bo ukinil vizumov za turške državljane. ZDA je ponudil sodelovanje v skupni operaciji v Siriji, pod pogojem, da v njej ne bodo sodelovali Kurdi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je tujim novinarjem v turškem letovišču Antalya pojasnil Cavusoglu, je nemogoče, da bi Ankara spremenila svojo protiteroristično zakonodajo, kar je eden od pogojev, ki jih je unija postavila Turčiji v zameno za ukinitev vizumskega režima. Dejal je, da se Turčija bori proti "več kot eni teroristični skupini", med njimi tudi proti prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK). "V takih okoliščinah je nemogoče spreminjati protiteroristično zakonodajo," je izpostavil.

"Povedali smo jim, da jih ne ogrožamo. Z EU smo podpisali dva dogovora, ki sta med seboj povezana," je poudaril. Dodal je, da ne gre za grožnjo ampak za eno od točk dogovora.

Dejal je še, da bo Turčija z administrativnimi ukrepi blokirala dogovor, če bo potrebno. Ob tem je napovedal, da bodo v prihodnjih dneh med Ankaro in Brusljem potekali pogovori na ravni strokovnjakov, ki bi jim lahko sledilo srečanje voditeljev, vključno s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, nemško kanclerko Angelo Merkel in vodilnimi predstavniki unije. "Dokončali bomo dogovor pred vrhom unije 7. in 8. julija. Odločeni smo, da bo tako," je še povedal vodja turške diplomacije,

ZDA je Cavusoglu ponudil sodelovanje v skupni operaciji v Siriji, pod pogojem, da v njej ne bodo sodelovale kurdske sile.

Slednje so v Turčiji prepovedane, ZDA pa jih obravnavajo kot zaveznice v boju proti skrajni sunitski skupini Islamska država (IS) v Siriji. Podpora Washingtona kurdskim milicam je Ankaro še dodatno ujezila prejšnji teden, ko je AFP objavila fotografije, na katerih so ameriški komandosi z oznakami skupine Zaščitne enote kurdskega ljudstva (YPG), ki jo je Turčija uvrstila med teroristične organizacije.

"Z Američani se pogovarjamo o čim prejšnjem zaprtju 'žepa Manbidž', in odprtju druge fronte," je dejal, pri čemer je govoril o koridorju IS do sirsko-turške meje, po katerem v in iz Sirije prihajajo džihadisti.

"Druga fronta bi se morala odpreti, a ne s PYD," je še dejal in govoril o političnem krilu YPG. Po njegovih besedah bi bila cilj druge fronte lahko Raka, ki velja za prestolnico džihadistov.