zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tuje vlade naj bi vohunile za ameriškimi predsedniškimi kandidati

Deli na:
Tuje vlade naj bi vohunile za ameriškimi predsedniškimi kandidati

Foto: Arhiv Reporterja

Ameriški nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti James Clapper meni, da računalniški hekerji, med njimi takšni, ki delajo za tuje vlade, vdirajo v računalniške sisteme predsedniških kandidatov ZDA, kar so intenzivno počeli že leta 2008 in 2012. Kljub temu pa sistemi kandidatov še vedno niso dovolj zavarovani.

Kot vedno doslej Američani sumijo Kitajsko, ki jo velikokrat omenja republikanski predsedniški kandidat Donald Trump, čeprav ni povsem jasno, kaj bi lahko izvedela s pomočjo vdorov v računalniške sisteme, kar ne bi že bilo javno objavljeno. Trump namreč nima dlake na jeziku.

V raziskovanje ozadja predsedniških kandidatov se v ZDA vedno poda tudi vojska novinarjev različnih medijev, na Trumpa pa so se spravili tudi spletni aktivisti iz hekerske organizacije Anonymus. Hekerji lahko povzročijo blokado spletnih strani in s tem kampanje določenih kandidatov stanejo nekaj denarja, ker prekinejo dotok donacij.

Clapper je na okrogli mizi o spletni varnosti v Washingtonu dejal, da tako zvezna policija FBI, kot tudi ministrstvo za domovinsko varnost sodelujejo z volilnimi štabi kandidatov pri izobraževanju osebja glede spletne varnosti.

Bolj kot za tuje vlade je računalniško vohunjenje lahko koristno za protikandidate. Med tokratno predsedniško kampanjo je odmeval primer vdora privržencev senatorja Bernarda Sandersa v bazo podatkov o volivcih njegove nasprotnice v tekmi za predsedniško nominacijo demokratske stranke Hillary Clinton. Sanders se je za to opravičil in odpustil odgovorno osebo.