nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tudi socialistom ni uspelo sestaviti koalicije, ki bi lahko vladala Španiji

Deli na:
Tudi socialistom ni uspelo sestaviti koalicije, ki bi lahko vladala Španiji

Foto: Getty Images

Spodnji dom španskega parlamenta je včeraj znova glasoval proti imenovanju vodje socialistov Pedra Sancheza za vodenje nove koalicijske vlade socialistov in liberalne stranke Ciudadanos. Španske stranke imajo sedaj še dva meseca časa za oblikovanje vladne koalicije, ali pa bodo državo doletele nove volitve.

Proti so, tako kot na prvem glasovanju v sredo, glasovali poslanci doslej vladajoče Ljudske stranke (PP) in leve Podemos.

Sancheza je podprlo samo 131 poslancev od skupno 350. Za so glasovali poslanci njegove stranke in stranke Ciudadanos ter poslanec manjše stranke. Proti jih je bilo 219, za potrditev pa bi potreboval podporo navadne večine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sanchez zadostne podpore ni dobil že na prvem glasovanju v sredo, ko ga je podprlo 130 poslancev, a je takrat potreboval podporo absolutne večine.

Kot navaja AFP, je to prvič, da kak kandidat za premierja ni dobil podpore na obeh glasovanjih, odkar so v Španiji znova vzpostavili demokracijo po smrti diktatorja generala Francisca Franca leta 1975.

V državi nimajo polno operativne vlade od parlamentarnih volitev 20. decembra lani, na katerih nobena stranka ni dobila jasne večine in ne more sama vladati.

PP je na volitvah dobila največ glasov, a daleč premalo, da bi lahko vladala sama, kot je doslej. Stranka je osvojila 123 poslanskih sedežev. Opozicijski socialisti so se uvrstili na drugi mesto s 90 poslanskimi sedeži.

Potem ko se je mandatu za sestavo vlade odpovedal vodja PP, odhajajoči premier Mariano Rajoy, ker je že vnaprej ocenil, da koalicije ne bo mogel sestaviti, je ta pripadel Sanchezu. Po težavnih koalicijskih pogajanjih, ki so večkrat zašla v slepo ulico, je nato dosegel dogovor o sodelovanju z liberalno stranko Ciudadanos, ki ima 40 poslancev.

Sedaj imajo stranke čas do 2. maja, da se skušajo dogovoriti, v nasprotnem primeru pa državo znova čakajo volitve, verjetno 26. junija, še poroča AFP.