Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trumpovi podporniki skušajo ustaviti ponovno štetje glasovnic

Deli na:
Trumpovi podporniki skušajo ustaviti ponovno štetje glasovnic

Foto: Getty Images

V Wisconsinu, Michiganu in Pensilvaniji poskušajo podporniki Donalda Trumpa preprečiti ponovno štetje glasovnic.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je ustanovil nov forum za strategijo in politiko, ki ga sestavljajo direktorji nekaterih največjih podjetij v ZDA. Njegovi podporniki pa skušajo v Wisconsinu, Michiganu in Pensilvaniji blokirati ponovno štetje glasovnic predsedniških volitev, ki ga zahteva zelena stranka.

Trump je sporočil, da mu bodo člani novega Predsedniškega foruma za strategijo in politiko pomagali skupaj in posamično z nasveti glede pospeševanja zaposlovanja, gospodarske rasti in vsega drugega, kar bo "Ameriko spet naredilo veliko". Vodil ga bo šef podjetja za upravljanje s premoženjem Blackstone Stephen Schwarzman.

V tem forumu, ki po Trumpovih besedah združuje najboljše in najpametnejše, so med drugim tudi glavni izvršni direktorji podjetij Boeing Jim McNerney, IBM Ginni Rometty, Wal-Mart Doug McMillon, General Motors Mary Barra, direktor Clevelandske klinike Toby Cosgrove in nekdanji glavni izvršni direktor General Electric Jack Welsh.

Potem, ko se je v Wisconsinu že začelo ponovno štetje glasovnic predsedniških volitev 8. novembra, so Trumpovi podporniki na zveznem sodišču vložili tožbo z zahtevo, da se ustavi. Tožijo odbori za politično akcijo "Velika Amerika", "Zaustavimo Hillary" in državljan Ron Johnson. Trump je v Wisconsinu zmagal s prednostjo okrog 22.000 glasov pred demokratko Hillary Clinton.



V Michiganu je pravosodni minister države republikanec Bill Schuette pred posebnim volilnim odborom, sestavljenim iz dveh demokratov in dveh republikancev, zahteval, da se zahteva za ponovno štetje glasovnic blokira, ker je menda "lahkomiselna zahteva" namenjena utišanju glasov volivcev Wisconsina.

Ponovno preštevanje glasovnic naj bi bilo nepotrebno in predrago. Odvetniki predsedniške kandidatke zelenih Jill Stein pa so opozarjali, da je bil Trump tisti, ki je govoril o nameščenih volitvah, zato ga preverjanje ne bi smelo motiti.

Ugovor je propadel, ker je odbor glasoval z izidom dva proti dva, kar pomeni, da se lahko proces nadaljuje. Stroškov seveda ne bo, ker bo plačala Steinova, ki je preko interneta doslej zbrala že več kot sedem milijonov dolarjev. Dvakrat več kot za vso svojo predsedniško kampanjo.

Trumpovi podporniki tožijo tudi na sodišču v Pensilvaniji, kjer bo zaslišanje v ponedeljek. Trump je v Michiganu zmagal za 10.700 glasov, v Pensilvaniji pa za okrog 70.000, zato velike verjetnosti spremembe izida ni, razen če se resnično odkrije to, na kar namigujejo zeleni - da je nekdo morda vdrl v elektronske volilne naprave in potvoril rezultate. Dokazov za to ni nobenih.