Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trumpov klic na Tajvan je razjezil Peking: "Tajvan je del Kitajske!"

Deli na:
Trumpov klic na Tajvan je razjezil Peking: "Tajvan je del Kitajske!"

Foto: Getty Images

Peking je uradno protestiral pri ZDA zaradi telefonskega klica med bodočim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in tajvansko predsednico Tsai Ing-wen.

"Pozivamo relevantne strani v ZDA, da spoštujejo politiko ene Kitajske," navaja uradna izjava kitajskega zunanjega ministrstva po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kitajsko zunanje ministrstvo je v svojem protestu poudarilo, da je na svetu le ena Kitajska. "Tajvan je neodtujljivi del kitajskega ozemlja," so zapisali. Predstavnike ZDA so pozvali, naj bodo pri naslavljanju vprašanj Tajvana previdni in pozorni, da bi se izognili "nepotrebnemu vmešavanju v celotno situacijo kitajsko-ameriških odnosov".

Trumpov petkov telefonski pogovor s Tsaijevo je pomenil odmik od desetletij ustaljene ameriške zunanje politike in sprožil strah, da izvoljeni bodoči predsednik v zunanjih odnosih improvizira.

Kitajska Tajvan smatra kot del svojega ozemlja, ki bo združen z matično državo. Vendar pa je Tsaijeva po prihodu na oblast letos zavrnila koncept "ene Kitajske", zaradi česar je Peking z novo vlado na otoku prekinil vse stike.

Trump je sicer na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da je bil klic opravljen na pobudo Tsaijeve. "Zanimivo, kako ZDA prodajajo Tajvanu za milijarde dolarjev vojaške opreme, jaz pa ne bi smel sprejeti voščilnega klica," je še dodal.

Kitajski zunanji minister Wang Yi pa je v svojem odzivu menil, da to dejanje ne bo spremenilo politike ZDA do Kitajske. "To je majhna poteza tajvanske strani," je dejal.