Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trumpov kandidat za zunanjega ministra: Rusija predstavlja nevarnost

Deli na:
Trumpov kandidat za zunanjega ministra: Rusija predstavlja nevarnost

Foto: Getty Images

"Rusija danes predstavlja nevarnost, vendar ni povsem nepredvidljiva v prizadevanjih za svoje interese," pravi Rex Tillerson.

Rex Tillerson, kandidat za novega državnega sekretarja ZDA v novi administraciji Donalda Trumpa, je na senatnem zaslišanju v odboru za mednarodne odnose nemudoma razblinil vse dvome o njegovih zvezah z Rusijo, ki jo je označil za nevarno ZDA. Prav tako je zavračal ugibanja, da se bodo ZDA umaknile iz sveta.

Glavni izvršni direktor naftnega velikana ExxonMobil je bil doslej nasprotnik sankcij proti Rusiji zaradi odnosa do Ukrajine, ker je podjetje zaradi tega izgubljalo denar. Senatorjem je zagotovil, da se zaveda, da bo kot državni sekretar ZDA v drugačnem položaju.

Tillerson ni skušal zanikati obtožb, da so se Rusi vpletali v ameriške predsedniške volitve, ampak je dejal, da so bila dejanja Rusije, s čimer ni mislil le na ameriške volitve, v nasprotju z ameriškimi interesi in so sprožila preplah med zavezniki. Kljub temu pa si seveda želi sodelovanja z Rusijo na številnih področjih.


Tillerson se z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom pozna že 20 let, od njega pa je leta 2013 prejel odlikovanje red prijateljstva. "Na odnose z Rusijo moramo gledati z odprtimi očmi. Rusija danes predstavlja nevarnost, vendar ni povsem nepredvidljiva v prizadevanjih za svoje interese. Zavzela je Krim, podprla sirske sile, ki surovo kršijo pravila vojskovanja. Naše Nato zaveznice so upravičeno zaskrbljene," je dejal na zaslišanju.

Tillerson si je v nastopu pred senatorji privoščil zunanjo politiko vlade predsednika Obame in menil, da ni uresničila dobrih namenov, ki jih je razglašala in ZDA so se umaknile s ključnih območij ter pošiljale mešane signale tako zaveznikom kot nasprotnikom in med slednje šteje tudi Rusijo.

V nastopu je pokazal, da mu je globalna podoba jasna. Dejal je, da Kitajska postaja globalna gospodarska sila, ruske aktivnosti zanemarjajo ameriške interese, radikalni islam je nezakoniti izraz muslimanske vere, Iran in Severna Koreja pa sta grožnji, ker zavračata mednarodne norme.

Tillersonov nastop v senatu je odvrnil veliko skrbi senatorjev obeh strank, ki so zaskrbljeni zaradi Trumpovih izjav o Putinu in obtožb o vpletanju v ameriške volitve. Prav tako glede nasprotujočih si Trumpovih izjav med kampanjo o ameriški vlogi v svetu. Glede na nastop v senatnem odboru se vsaj v State Departmentu obeta kontinuiteta zunanje politike, ki je po drugi svetovni vojni zaznamovala vlade obeh strank.