zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trumpa bo obiskal prvi tuji državnik, japonski premier Abe

Deli na:
Trumpa bo obiskal prvi tuji državnik, japonski premier Abe

Foto: arhiv Reporterja

Japonski premier Shinzo Abe bo danes kot prvi tuji voditelj po ameriških volitvah 8. novembra obiskal novoizvoljenega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Abe potuje na vrh azijsko pacifiškega gospodarskega sodelovanja (Apec) v Limi, kjer bo konec tedna tudi predsednik ZDA Barack Obama.

Prvo, kar bo Abe iskal pri Trumpu po predvolilni kampanj, v kateri je republikanec dajal nejasne izjave glede odnosov z zavezniki, bo zagotovilo o nadaljevanju varnostnih garancij ZDA na območju, kjer z jedrskim orožjem straši Severna Koreja in Kitajska širi svoj vpliv.

Trump je med kampanjo namignil, da bi lahko tudi Japonska dobila jedrsko orožje kot protiutež Severni Koreji, prav tako je namigoval, da bo zaveznikom zaračunaval za varnost.

Med drugim je menil, da Japonska ne plača dovolj za 47.000 ameriških vojakov na Japonskem, čeprav Japonska letno za to plača okrog dve milijarde dolarjev.

Tako kot vsi svetovni voditelji, razen morda ruskega predsednika Vladimirja Putina, tudi Abe upa, da je bila kampanja eno, dejansko vladanje ZDA pa bo nekaj drugega. To upanje izraža tudi Obama, na odgovor pa bo treba počakati po 20. januarju, ko bo Trump prisegel na položaj.

Abe je Trumpu za zmago že čestital pred tednom dni in ga ob tem spomnil na pomen varnostnega zavezništva med državama za ohranitev miru in stabilnosti v regiji. Trumpa je pohvalil kot izjemno nadarjenega poslovneža in dodal, da se veseli tesnega sodelovanja.