900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump želi omejiti priseljevanje in spremeniti sistem

Deli na:
Trump želi omejiti priseljevanje in spremeniti sistem

Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo naznanil, da podpira predlog zakona dveh republikanskih senatorjev, po katerem bi se število zakonitih priseljencev v ZDA zmanjšalo, prav tako pa se bo spremenil sistem sprejemanja. Bolj pomembne naj bi postale veščine in sposobnosti, sorodstvene vezi pa manj.

Trump je predlog pohvalil kot način za zaščito ameriških delavcev in njihovih plač. Manj bi bilo neizurjenih priseljencev, sistem pa bi bil prirejen tako, da sprejme večje število takšnih, ki so s svojim delom, znanjem in izkušnjami sposobni prispevati k blaginji ZDA. Pri tem bi bili v prednosti tisti, ki govorijo angleško.

Trumpa in republikance motijo številni priseljenci z nizko izobrazbo ali veščinami, ki menda Američanom odžirajo nizko plačana delovna mesta. Raziskave sicer kažejo, da je delovnih mest z nizko plačo v ZDA več kot dovolj, le Američani za takšna dela nočejo poprijeti.

Zaradi tega je prišlo do novega spopada med Trumpovim svetovalcem in novinarjem. Stephen Miller se je ostro odzval na kritično pripombo novinarja CNN, da Trumpov predlog sprememb ni v skladu z geslom na newyorškem Kipu svobode, ki izraža dobrodošlico utrujenim in revnim množicam.

Miller je novinarja "obtožil" kozmopolitskega obnašanja in celo trdil, da je Kip svobode simbol luči ameriške svobode za svet in nima nič opraviti z imigracijo. Za to si je ponovno kot velikokrat doslej prislužil norčevanje na družbenih medijih.

Predlog dveh republikanskih senatorjev, ki bi zakonito priseljevanje v prvem letu znižal za 41 odstotkov in 50 odstotkov v desetem letu veljave, nima veliko podpore v kongresu. Predvideva tudi prepolovitev števila dovoljenj za prihod beguncem in nekatere druge omejitve.

Trump je ob izrazu podpore predlogu zakona med drugim dejal, da ZDA desetletja izdajajo dovoljenja za delo in bivanje nekvalificiranim delavcem. Raziskava centra Pew iz leta 2015 sicer ugotavlja, da ima 41 odstotkov zakonitih priseljencev v ZDA visokošolsko izobrazbo, medtem ko je delež državljanov s takšno izobrazbo le 30 odstotkov.