Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump ZDA ni umaknil iz iranskega jedrskega sporazuma, a zahteva spremembe

Deli na:
Trump ZDA ni umaknil iz iranskega jedrskega sporazuma, a zahteva spremembe

Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je danes Iran opisal podobno, kot so predstavniki administracije Georga Busha mlajšega pred vojno leta 2003 opisovali Irak Sadama Huseina in sporočil, da ne bo potrdil iranskega spoštovanja jedrskega sporazuma, vendar pa ZDA iz tega sporazuma ni umaknil.

Iranski jedrski sporazum, ki ga je Teheran podpisal s stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN in Nemčijo leta 2015, tako za nekaj mesecev ostaja v veljavi, njegovo preživetje pa bo odvisno od kongresa. Vendar pa je Trump obenem naznanil sankcije proti iranski revolucionarni gardi, ki jo je opredelil za teroristično organizacijo.

Za vse tiste, ki so preživeli obdobje pred ameriško invazijo na Irak, je bil Trumpov govor zrcalna podoba tistih, ki jih je dajal predsednik George Bush mlajši. Trump je Iran oziroma "iranski režim" orisal v najbolj temačni podobi, ga obtožil, da je največji podpornik terorizma na svetu, ki destabilizira regijo in potem mimogrede brez vsakršnih dokazov, sklicujoč se na "številne, ki tako mislijo", Iran obtožil, da je imel prste vmes celo pri terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001.

Za zdaj na srečo ostaja pri besedah in evropske zaveznice ZDA si lahko skupaj z Bližnjim vzhodom oddahnejo, da Trump ni torpediral jedrskega sporazuma, kot je to obljubljal v času predsedniške kampanje. Zagrozil je sicer, da ga lahko uniči kadar se mu zahoče in ker gre za Trumpa, ni nič izključeno.

Za zdaj je pomembno, da sporazum ostaja, žoga pa je v ameriškem kongresu, ki se mora v naslednjih 60 dneh odločiti, ali spet uvede sankcije, ki so bile po jedrskem dogovoru odpravljene, ali ne stori ničesar, ali pa se spravi na izdelavo novega zakona o Iranu. Iranski sporazum so ZDA potrdile s kongresnim zakonom, ki je predsedniku naročal, da vsakih 90 dni poroča, ali Iran dogovor spoštuje.

Trump je bil glede na poročanje ameriških medijev, ki se sklicujejo na vire v Beli hiši, aprila in julija izjemno razjarjen, ker so mu skoraj vsi svetovali, naj potrdi sporazum, ker je želel izpolniti predvolilno obljubo in odpraviti sporazum, ki je zanj največja katastrofa v vsej ameriški zgodovini, za preostali svet razen izraelske vlade pa dejavnik stabilnosti v eksplozivni regiji.



V govoru je Trump dejal, da ne bo potrdil sporazuma in napovedal, da bo sodeloval z zavezniki pri soočanju z destabilizacijskimi dejavnostmi Irana in podpori terorizmu. Te iste zaveznike je kasneje pred novinarji obtožil, da sprejemajo denar od Irana, kar ga sicer ne moti. "Govoril sem z Emmanuelom in mu dejal, da vem da Iranci vlagajo v Renault. Povedal sem, naj kar jemlje iranski denar, to je v redu," je dejal Trump o francoskem predsedniku Emmanuelu Macronu.

Drugi del Trumpove strategije so sankcije proti iranski revolucionarni gardi, ki jo je označil za osebno teroristično skupino režima. Zaveznike je pozval, naj se mu pridružijo s sankcijami zaradi iranskega raketna programa, podpore terorizmu in na splošno destabilizacijskih dejavnosti. Zagotovil je, da bo "fanatičnemu" režimu zaprl pot do jedrskega orožja, čeprav nekdanji veleposlanik ZDA pri ZN Bill Richardson na primer meni, da Trump dela vse, da vzpodbudi Iran k nadaljevanju jedrskega programa in si poleg Severne Koreje postavlja še en velik jedrski problem.

Tehnično za zdaj to pomeni, da bo počakal na to, kar mu bodo sestavili v kongresu, kjer pripravljajo spremembo zakona, po katerem mora predsednik potrjevati sporazum. Predsednik senatnega odbora za mednarodne odnose Bob Corker in republikanski kolega Tom Cotton sta pripravila predlog, po katerem bi se sankcije avtomatično uvedle, če obveščevalci ugotovijo, da ima Iran le še leto dni do jedrskega orožja.

Predvidene so tudi ostrejše inšpekcije in druge spremembe z dodatki okrog iranskih raketnih in terorističnih dejavnosti. To je seveda vse račun brez krčmarja, saj ZDA niso edine članice sporazuma in ga samovoljno ne morejo spreminjati. Če pa sodelovanje s kongresom in zavezniki ne bo pripeljalo do rešitve, ki mu bo všeč, bo Trump samovoljno razdrl sporazum.

Ob vsem tem je zagotovil, da je solidaren s trpečim iranskim ljudstvom, ki si menda želi povrniti ponosno zgodovino, kulturo, civilizacijo in sodelovanje s sosedi. Izrazil je upanje, da bo to, kar dela pripeljalo do miru, stabilnosti in blaginje na Bližnjem vzhodu. Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je nemudoma strinjal z vsem, kar je Trump povedal, reakcije evropskih zaveznikov pa so šle v drugo smer.