Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump: ZDA bodo imele več jedrskega orožja kot katerakoli druga država

Deli na:
Trump: ZDA bodo imele več jedrskega orožja kot katerakoli druga država

ZDA pod Trumpom glede jedrskih zalog ne bodo zaostale za nobeno državo, niti prijateljsko, je odločen ameriški predsednik.

Ameriški predsednik Donald Trump je v pogovoru za agencijo Reuters dejal, da bi bilo lepo, če bi bil svet brez jedrskega orožja, vendar dokler ni, bo naredil vse, da bodo ZDA na vrhu držav, ki imajo takšno orožje. Sporazum Start, s katerim sta ZDA in Rusija omejili število jedrskih bomb in raket, pa je označil za slabega.

Čeprav so sredi 30-letnega programa posodobitve jedrskih zalog, ki bo stal 1000 milijard dolarjev, pa Trump trdi, da so začele ZDA glede jedrskega orožja zaostajati, česar ne bo dovolil. Že decembra je tvitnil, da bo povečal zaloge in širil zmogljivosti, dokler se svet glede jedrskega orožja ne bo spametoval.

ZDA pod Trumpom glede jedrskih zalog ne bodo zaostale za nobeno državo, niti prijateljsko. ZDA in Rusija imata trenutno okoli 7000 kosov jedrskega orožja, vendar pa jima pogodba Start določa, da jih do 5. februarja 2018 nimata več kot 800 vsaka.



Za Trumpa je to slaba pogodba, kot tista, ki je sicer zaustavila razvoj jedrskega orožja v Iranu. Dobra pa je pogodba, ki ZDA in Rusiji prepoveduje jedrske rakete srednjega dosega (med 500 do 5500 kilometri). Rusija naj bi jo kršila z nameščanjem raket doma in Trump je dejal, da je to velika stvar.

Dejal je, da bo to tudi povedal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, če ali ko se bosta srečala. O tem se po Trumpovih besedah še ne pogovarjajo. Za gostiteljico takšnega srečanja se je ponudila Slovenija, vendar se za to zanimajo tudi druge države, med njimi neuradno tudi Japonska.

Trump je bil tudi zelo jezen zaradi zadnjega raketnega poskusa Severne Koreje. Dejal je, da bi lahko Kitajska zelo hitro obrzdala Pjongjang, če bi to seveda želela. Glede protiukrepov ni želel iti v podrobnosti, vendar pa je kot možnost dovolil pospešitev postavljanja protiraketnega sistema v Južni Koreji.