stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump za zdaj ne bo povečal ameriških zalog jedrskega orožja

Deli na:
Trump za zdaj ne bo povečal ameriških zalog jedrskega orožja

Foto: arhiv Reporterja

Pentagon je v petek objavil revizijo jedrske postavitve ZDA, kar pomeni strategijo in filozofijo glede jedrskega orožja, ki si jo zada vsaka nova ameriška administracija.

Kljub drugačnim napovedim predsednika ZDA Donalda Trumpa strategija ostaja precej podobna tisti, ki jo je leta 2010 sestavila administracija predsednika Baracka Obame.

Trump je govoril o povečanju zalog jedrskega orožja, vendar sedaj objavljena strategija tega ne predvideva in ostaja v okviru obstoječih jedrskih sporazumov. Med drugim tudi s sporazumom Novi Start, ki ga je z Rusijo sklenila Obamova vlada in velja od februarja 2011.

Ta sporazum določa, da imata lahko državi največ po 1550 strateških jedrskih raket in 700 izstrelišč. ZDA naj bi bile na tem že od avgusta lani, Rusija pa ima nekaj deset raket preveč. Rok za omejitev števila se izteče v ponedeljek.

Trumpova strategija je morda nekoliko presenetljivo bolj neposredno usmerjena proti Rusiji in agresivnosti Moskve v Evropi, ki jo bo potrebno prepričati, da bo napad ali grožnja z jedrskim napadom v Evropi nosila s seboj zelo resne posledice.

To izhaja iz ruske jedrske doktrine, ki pravi, da se lahko zahodne sile stisnejo v kot z uporabo jedrske bombe majhne moči, kot je bila na primer tista uporabljena ob koncu druge svetovne vojne v Hirošimi.


Ameriška teorija je, da lahko Rusi zasežejo del ozemlja kakšne od evropskih zaveznic in potem razstrelijo takšno "nizkokalorično" jedrsko bombo, da preprečijo posredovanje ameriških sil. Washington bi moral potem izbirati med velikim jedrskim spopadom ali konvencionalnim odgovorom, zaradi katerega bi deloval slabotno.

Trumpov Pentagon zato želi imeti na voljo sorazmeren odgovor in bodo ustrezno prilagodili nekaj jedrskih raket na podmornicah z bombami manjše moči, s katerimi bi lahko odgovorili.

Prav tako se bo začel razvoj jedrskih manevrskih raket za izstrelitev z morja, ki se jim je odpovedala že vlada predsednika Georga Busha starejšega, Obamova vlada pa jih je povsem odstranila iz zalog. Te rakete bodo naperjene tako proti Rusiji kot Severni Koreji, ki je v novi strategiji označena kot očitna in resna grožnja. Strategija pravi, da se bo vsak jedrski napad na ZDA ali zavezniško državo končal s popolnim uničenjem severnokorejskega režima. Scenarij, da bi ta preživel jedrski spopad, po mnenju Pentagona ne obstaja.

Obama se ni odpovedal jedrskemu orožju, niti tega ni nameraval, čeprav je govoril o moralni obvezi ZDA, da vodijo z lastnim primerom proti svetu brez jedrskega orožja. Obrambni minister Trumpove vlade James Mattis je v novi strategiji to dobro namero dal na stran in dejal, da nova strategija vidi svet takšen, kot je in ne takšen, kot bi si ga želeli.

Ob tem strategija določa, da bodo ZDA jedrsko orožje uporabile le v izjemnih okoliščinah. Kaj natančno to pomeni, ni jasno, je pa v skladu s Trumpovo doktrino nepredvidljivosti.

Moskva je izrazila "globoko razočaranje" nad jedrsko strategijo ZDA. "Napadalna in protiruska narava tega dokumenta je očitna," so zapisali na ruskem zunanjem ministrstvu. Posvarili so, da bo Moskva izvedla potrebne ukrepe za zagotovitev svoje varnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.