mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump vztraja, da Iran ne sme dobiti jedrskega orožja; Iran se norčuje iz Trumpa

Deli na:
Trump vztraja, da Iran ne sme dobiti jedrskega orožja; Iran se norčuje iz Trumpa

Foto: Reuters

Iranu ne bi smeli nikoli dovoliti, da ima jedrsko orožje, pravi ameriški predsednik Trump. Iran je danes zavrnil Trumpove obtožbe iz govora v Rijadu.

Ameriški predsednik Donald Trump je danes na srečanju z izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom posvaril pred Iranom, ki po njegovim besedah predstavlja grožnjo Izraelu in njegovim arabskim sosedam. Dodal je, da Iranu ne bi smeli nikoli dovoliti, da ima jedrsko orožje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rivlin, ki je dejal, da bi Iran moral ostati izven "naših meja", se je ameriški predsedniku zahvalil za delovanje ZDA v Siriji. Dejal je, da obstajajo skrajne meje, ki jih ne bi smeli nikoli prestopiti. Po navedbah nemške tiskovne agencija dpa, naj bi se to nanašalo na ameriški raketni napad sirsko letalsko oporišče kot povračilo za domnevni napad s kemičnim orožjem na sirske civiliste.

Trump je davi prispel v Izrael. V okviru obiska je kot prvi predsednik ZDA v času predsedniškega mandata v Jeruzalemu obiskal staro mesto in baziliko Božjega groba, ki velja za najsvetejše krščansko mesto na svetu. Prav tako je tudi že obiskal Zid objokovanja v Vzhodnem Jeruzalemu. To ozemlje, ki si ga Palestinci želijo za prestolnico bodoče samostojne države, je Izrael zavzel v vojni leta 1967.

Trump je Zid objokovanja obiskal v spremstvu zeta in svetovalca za bližnjevzhodni mirovni proces Jareda Kusherja. Oba sta se mudila v predelu za molitev za moške. Na povsem zasebnem obisku ga ni spremljal nobeden izraelski predstavnik. Sta se pa Zidu objokovanja po navedbah dpa dotaknili tudi Trumpova hčerka Ivanka in prva dama Melania, ki sta molili v predelu za ženske.

V Betlehemu naj bi se ameriški predsednik v torek srečal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Na Zahodnem bregu se je danes na izraelskih nadzornih točkah zbralo več deset Palestincev, ki so protestirali v podporo okoli tisoč Palestincem, ki v priporu že več kot mesec dni gladovno stavkajo. Proteste so napovedali tudi za torek.

Iran Trumpu očita pomanjkanje znanja o savdski zunanji politiki



Iran se je danes odzval na govor ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Savdski Arabiji, v katerem je islamsko republiko obtožil, da širi uničenje in kaos v regiji. Kot je dejal iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif, Trumpove izjave kažejo na pomanjkanje znanja o savdski zunanji politiki.

"Od vseh krajev ameriški predsednik izbere to trdnjavo demokracije in zmernosti za napad na Iran malo po demokratičnih volitvah," je na Twitterju sarkastično zapisal Zarif.

Iranci so minuli petek na predsedniških volitvah predsedniku Hasanu Rohaniju zaupali nov mandat, za razliko od Savdske Arabije, ki ji vlada dedna monarhija, je opozoril Zarif.

"Mi naše stabilnosti ne črpamo iz zavezništev (s svetovnimi silami), temveč iz volitev," je zapisal Zarif in dodal, da to ne velja za vrsto držav, med drugim za Savdsko Arabijo.

Iran in Savdska Arabija se posredno bojujeta v vojnah v Siriji in Jemnu. V obeh primerih so ZDA na strani Savdijcev. Po drugi strani tako ZDA kot Iran podpirata iraško vlado v boju proti skrajni skupini Islamska država.

Trump je v nedeljo v Rijadu v nagovoru voditeljev okoli 50 muslimanskih držav pozval k enotnosti v prizadevanjih za omejitev iranskega vpliva. "Od Libanona, do Iraka in Jemna, Iran financira, oborožuje in uri teroriste, milice in druge ekstremistične skupine, ki širijo uničenje in kaos v regiji," je dejal.