Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump v vojni z mediji: "Propadajoč kup smeti" in "lažne novice"!

Deli na:
Trump v vojni z mediji: "Propadajoč kup smeti" in "lažne novice"!

Foto: arhiv Reporterja

Poročila, da ima Rusija o njem kompromitirajoče informacije, so "lažnive stvari", za katerimi stojijo "bolni ljudje", pravi Donald Trump.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je na svoji prvi novinarski konferenci po lanskem juliju odločno zanikal nepotrjene informacije o tem, da ima Rusija o njem kočljive informacije. Napadel je medije, ki so te informacije objavili in prepustil besedo odvetnici, ki je opisala kako se bo izognil konfliktu interesov.

Televizija CNN je v torek na podlagi obveščevalnih informacij poročala, da so ruski obveščevalci pridobili kočljive informacije o Trumpu ter da so se njegovi podporniki pred volitvami sestajali z Rusi ter domnevno usklajevali ofenzivo proti demokratski kandidatki Hillary Clinton.

Spletni medij Buzzfeed je potem objavil nepotrjeni dokument o tem, da je Trump med obiskom Moskve prostitutkam naročil, naj urinirajo na posteljo, v kateri sta prej spala predsednik ZDA Barack Obama in Michelle Obama.

Trump je na današnji novinarski konferenci napadel Buzzfed, ki je prvi objavil sporno poročilo. "Propadajoč kup smeti" je bodoči predsednik označil portal. Podobna usoda je doletela CNN. Televizija je poročala, da sta bila Trump in ameriški predsednik Barack Obama obveščena, da ima Rusija kočljive informacije o njem. Trump ni hotel odgovarjati na vprašanja CNN-ovih novinarjev, televizijo je opisal kot "obupno organizacijo", njeno poročanje pa kot "lažne novice".

Trump se daje s CNN-ovim novinarjem:


Sploh pa je menda med potovanjem zelo previden in telesnim stražarjem vedno naroči, naj bodo posebej previdni, ker so po hotelskih sobah majhne kamere in to ne le v Rusiji.

Prvič doslej je dovolil možnost, da so Rusi morda res vdrli v računalnike demokratov, pri čemer je odgovornost za to naprtil demokratom, ker da se niso zavarovali tako dobro, kot so se republikanci. Ameriški obveščevalci sicer poročajo, da so Rusi vdirali v računalnike obeh strank, vendar WikiLeaksu v objavo predajali le kočljive informacije o demokratih.

Trump je zagotovil, da nima nobenih interesov v Rusiji in celo dejal, da bo ostrejši do ruskega predsednika Vladimirja Putina, kot bi bila Hillary Clinton. "Ali lahko res kdo verjame, da bi bila Clintonova bolj ostra do Putina od mene?" je vprašal Trump in dodal, da je večja možnost, da se s Putinom ne bosta razumela.

Čeprav pa je prepričan, da izboljšanje odnosov ne bi škodilo. "Odnosi z Rusijo so grozni. Če je Trump všeč Putinu, je to lahko le prednost, ne pa slabost," je dejal prihodnji predsednik ZDA, ki je zaradi Rusije v sporu z obveščevalci lastne države. Razen medijev je namreč napadel tudi obveščevalce in menil, da bodo imeli velik madež na svoji časti, če so lažne informacije o njem posredovali medijem.

Zgodbe s tem ni končal, saj kongresni demokrati zahtevajo temeljito preiskavo. Po osmih letih administracije, ki je ni prizadel noben osebni, finančni ali drug škandal povezan s predsednikom, se ZDA v naslednjih štirih letih obeta nekaj, česar še niso doživele.


Na novinarski konferenci se je razen Rusije našlo nekaj časa tudi za druge teme, kot je Trumpov načrt za odpravo zdravstvene reforme predsednika Obame. O tem je dejal, da jo bodo ukinili in potem hitro našli nekaj veliko boljšega. Kaj bo to, ni znano, saj republikanci po sedmih letih zaganjanja v izjemno zapleteno reformo, ki je zagotovila zavarovanje 20 milijonom ljudi, še nimajo nobene ustrezne alternative.

Trump je novinarsko konferenco začel v svojem slogu, s prilaščanjem zaslug za nova delovna mesta in ohranitev proizvodnje v ZDA po njegovi zmagi 8. novembra. Zagotovil je tudi, da bo ustvaril toliko novih delovnih mest, "kot jih Bog še ni videl".

Konkretna podjetja je pustil pri miru, napadel pa je celotno farmacevtsko industrijo, da ima preveč moči in gromozansko služi z javnimi razpisi za vladna programa zavarovanja za starejše medicare in revne medicaid. Napovedal je korenito reformo razpisov na tem področju.

Prav tako bo na meji z Mehiko zgradil zid in ne ograjo, za kar bo plačala Mehika, ki da jo sicer zelo spoštuje. Če ne v gotovini pa kako drugače.

Vmes je napovedal tudi imenovanje trenutnega namestnika ministra za veteranske zadeve Davida Shulkina na položaj ministra, kar pomeni, da bo na čelu ministrstva, ki ga je med kampanjo kritiziral kot katastrofalno vodenega, obdržal Obamovega človeka.

Besedo je predal odvetnici iz pravniške firme Morgan Lewis Sheri Dilon, ki je nanizala ukrepe, s katerimi se bo novoizvoljeni predsednik ZDA ločil od svojih poslovnih interesov in jih predal svojim otrokom. "Če po osmih letih ugotovim, da niso dobro opravili dela, jih bom odpustil," se je pošalil.

Trumpova organizacija bo še naprej sklepala nove posle v ZDA, ne pa tudi v tujini. Kaj bo z obstoječimi posli v tujini, ni jasno. Trump ima okrog 500 poslovnih interesov v 20 državah sveta.

Trump je ponovno zavrnil objavo davčnih napovedi in dejal, da to zanima le še medije in da ni pomembno, ker je zmagal na volitvah, čeprav jih ni objavil.

Dilonova je dejala, da ne bi bilo pošteno, da uniči podjetje, ki ga je ustvarjal celo življenje. Imenovan bo posebni etični nadzornik, ki bo preverjal nove posle, sinova Eric in Donald mlajši bosta delala, glede hčerke Ivanke pa ni bilo besede. Ves dobiček od Trumpovih hotelov doma in po svetu od tujih vlad bo usmerjen v finančno ministrstvo ZDA.

Novoizvoljeni predsednik je med drugim obljubil, da bo v naslednjih dveh tednih našel kandidata za vrhovno sodišče za zapolnitev praznine po smrti konservativne ikone Antonina Scalie. Republikanski senatorji so se izognili ustavi in blokirali Obamovega kandidata v upanju, da bo na volitvah zmagal Trump, da potem imenujejo konservativca.