ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Donald Trump je novi predsednik ZDA, Melania je prva dama!

Deli na:
Donald Trump je novi predsednik ZDA, Melania je prva dama!

Foto: Getty Images

Republikanski kandidat Donald Trump je zbral več kot 270 elektorskih glasov in je tako izvoljen za novega ameriškega predsednika.

Republikanec Donald Trump je v nasprotju z napovedmi anket zmagal na torkovih predsedniških volitvah v ZDA in že začel prejemati čestitke iz sveta. V prvem nagovoru po razglasitvi zmage je zatrdil, da bo predsednik vseh Američanov. Njegova zmaga pa je precej pretresla finančne trge.

VIDEO TRUMPOVEGA GOVORA


Za zmago je bilo potrebnih 270 elektorskih glasov, Trump jih je po dosedanjih podatkih zbral 290, a v nekaterih državah štetje še ni končano. Demokratka Hillary Clinton, ki so ji napovedovali zmago, je doslej zbrala 218 elektorskih glasov. Rezultatov doslej niso objavile le še zvezne države Michigan, Minnesota in New Hampshire.

Trump je v nagovoru po razglasitvi zmage dejal, da je čas, da Amerika stopi skupaj, in zatrdil, da bo predsednik vseh Američanov.

Pred svojimi privrženci v hotelu v New Yorku, kamor je zgodaj zjutraj po lokalnem času prišel z ženo Melanio in sinom Barronom, je povedal, da mu je demokratska protikandidatka Hillary Clinton že čestitala za zmago, sam pa se ji je zahvalil za vse delo, ki ga je doslej opravila za ZDA.

Clintonova, ki ji ni uspelo, da bi postala prva predsednica ZDA, se sicer doslej še ni oglasila v javnosti.

Trump je dejal je, da bo služil narodu, da bodo skupaj obnovili ameriške sanje. "Vsak Američan bo imel priložnost, da uresniči potencial, pozabljeni ne bodo več pozabljeni," je zatrdil.

Napovedal je tudi, da bodo ZDA pod njegovim vodstvom sodelovale z vsemi državami, ki bodo želele sodelovati.

Trump bo tradicionalno prisegel 20. januarja, ZDA pa bodo z njim dobile tudi novo prvo damo, Melanio Trump. V Sevnici rojena Slovenka bo prva v tujini rojena ameriška prva dama po letu 1829.


Medtem so iz sveta že pričeli prihajati odzivi na Trumpovo zmago. Med prvimi mu je čestital ruski predsednik Vladimir Putin, ki je dejal, da pričakuje konstruktiven dialog, ter izrazil željo po boljših odnosih med ZDA in Rusijo.

Novi ameriški predsednik je že prejel čestitke tudi iz Evrope. Čestitala sta mu predsednika Evropske komisije in Evropskega sveta Jean-Claude Juncker in Donald Tusk, ki sta ga povabila na čimprejšnje srečanje, visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini pa je tvitnila, da so vezi med EU in ZDA globlje od kakršne koli politične spremembe.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je sporočil, da se veseli sodelovanja z Trumpom na ključnih varnostnih področjih. "Pred nami so zahtevni novi varnostni izzivi, kot so hibridno vojskovanje, kibernetski napadi in nevarnost terorizma. Vloga vodilnih predstavnikov ZDA pri odgovorih ostaja izrednega pomena," je zapisal.

Trumpu in njegovi ženi Melanii je prek Twitterja čestital tudi slovenski premier Miro Cerar, zunanji minister Karl Erjavec pa je ocenil, da je Trumpova zmaga posledica želje Američanov po spremembah, odločitev za nekaj novega pa postavlja veliko odprtih vprašanj.

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley meni, da bo treba počakati, kako bo zadeve vodila naslednja administracija, je pa po njegovih besedah glede na Trumpove napovedi pričakovati spremembe v ameriški politiki.

Trumpu so čestitali tudi številni evropski politiki s skrajne desnice, ki so ga ves čas podpirali, med njimi francoska skrajna desničarka Marine Le Pen in Nizozemec Geert Wilders. Nemška skrajna desničarska stranka AfD pa razume Trumpovo zmago kot klic prebivalcev Zahoda, da si želijo politične spremembe.

Trumpova zmaga pa je precej pretresla svetovne finančne trge. Povzročila je negativna gibanja na kapitalskih in finančnih trgih, pa tudi na naftnem trgu, saj je bila favoritka trgov Clintonova, med vlagatelji pa se je s Trumpovo zmago okrepila zaskrbljenost glede svetovnega gospodarstva. Padla je tudi vrednost ameriškega dolarja.

Ob predsedniških so v ZDA v torek potekale tudi kongresne volitve, po dosedanjih rezultatih pa bodo večino tako v senatu kot v predstavniškem domu ohranili republikanci.