favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump: Transseksualci ne smejo služiti v ameriški vojski

Deli na:
Trump: Transseksualci ne smejo služiti v ameriški vojski

Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da transseksualci ne smejo "nikakor" služiti v ameriški vojski, kot razlog pa navedel "ogromne zdravstvene stroške in razdor", ki bi ga povzročila njihova prisotnost v vojski.

Konec junija je šef Pentagona James Mattis sporočil, da so za pol leta preložil začetek sprejemanja transspolnih oseb v ameriško vojsko. Gre za načrt sprejemanja transseksualcev v vojsko, ki je bil sprejet še v času administracije predsednika Baracka Obame.

Med približno 1,3 milijona aktivnimi pripadniki ameriške vojske je od 2500 do 7000 transspolnih oseb.

"Po posvetovanju z mojimi generalni in vojaškimi strokovnjaki, prosim razumite, da ameriška vlada ne bo sprejela niti dovolila transspolnim osebam, da kakorkoli služijo v ameriški vojski," je tvitnil Trump.



"Naša vojska se mora osredotočiti na ključno in obsežno zmago in se je ne sme obremeniti z ogromnimi zdravstvenimi stroški in razdorom, ki bi ga sprožili transseksualci v vojski. Hvala," je še tvitnil.

Mattis se je sicer za preložitev odločil dan pred rokom za začetek njihovega sprejemanja, ki ga je za 1. julij postavil obrambni minister v času Obame Ashton Carter. Pet rodov ameriških oboroženih sil ima tako do začetka prihodnjega leta čas, da "pregledajo načrte za sprejemanje transspolnih oseb ter ocenijo vpliv tega na pripravljenost in učinkovitost naših sil", je tedaj povedala tiskovna predstavnica Pentagona Dana White.

Whitova je še sporočila, da se nekateri rodovi - kopenska vojska, letalstvo, mornarica in marinci - niso strinjali z načrti za sprejemanje transspolnih rekrutov. Kot je dejala, so izrazili različne poglede. Nekateri so prosili za več časa, bila pa so tudi druga različna priporočila, je pojasnila.