Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump slavil zmago: CNN prisiljena umakniti zgodbo o ruski aferi

Deli na:
Trump slavil zmago: CNN prisiljena umakniti zgodbo o ruski aferi

Foto: Reuters

Ameriška televizija CNN je v petek umaknila s svoje spletne strani zgodbo o senatni preiskavi povezav med ljudmi predsednika ZDA Donalda Trumpa in rusko banko.

Banka je namreč pod sankcijami zaradi ruske okupacije Krima. Novinar in dva urednika so zaradi umika zgodbe dali odpoved. Predsednik ZDA je svoje veselje izrazil na Twitterju.

Šlo je le za eno od poplave zgodb o povezavah Donalda Trumpa z Rusijo, o povezavah njegovih družinskih članov z Rusijo, o povezavah njegovih sodelavcev iz predsedniške kampanje z Rusijo in povezavah članov njegove vlade z Rusijo, ki je bila na spletni strani objavljena v četrtek, umaknjena pa v petek, ker ni bila dovolj "trdna" za objavo.

Takšna utemeljitev je padla v ponedeljek na uredniškem sestanku CNN. Zgodba ni nujno neresnična, vendar pa je bila narejena le na podlagi enega anonimnega vira in ker je trenutno ni mogoče podpreti, je bila umaknjena. Trump je sicer v vojni s televizijo CNN že od lanskega leta, prav tako tudi z drugimi ameriškimi mediji, ki objavljajo karkoli kritičnega o njem.



Zato je novico pospremil z velikim navdušenjem s tviti, pri čemer je enega opremil tudi s predelanim logotipom televizije CNN. Spremenil ga je v FNN (fake news network) oziroma mrežo za lažne novice. Umaknjeno zgodbo je v svojem slogu prenašal na vse ostale medije, ki ga ne pustijo pri miru in navrgel, da tudi NBC, CBS, ABC, New York Times in Washington Post širijo lažne novice.

Incident pomeni udarec za CNN, ki je v želji po dohajanju časopisov New York Times in Washington Post v zgodbah o Trumpovih škandalih oblikoval novo raziskovalno enoto, ki je sedaj neslavno pogorela. Raziskovalni novinar Thomas Frank, ki je moral zaradi zgodbe dati odpoved, je prej delal za USA Today in Newsweek, urednik Eric Lichtblau je nekdanji Pulitzerjev nagrajenec pri New York Timesu, odpoved pa je dal tudi vodja raziskovalne enote Lex Harris, ki je prej kot izvršni direktor vodil oddajo CNNMoney.

Umaknjena zgodba je trdila, da kongres preiskuje Trumpovega sodelavca Anthonyja Scaramuccija zaradi sodelovanja z banko VEB, ki je pod sankcijami vse od ruske zasedbe Krima leta 2014.