sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump poganjal rast borznih indeksov

Deli na:
Trump poganjal rast borznih indeksov

Foto: iStock

Osrednji newyorški borzni indeksi so tudi skozi minuli trgovalni teden podirali rekorde, predvsem zaradi vsesplošnega optimizma, da bo zmaga republikanca Donalda Trumpa na predsedniških volitvah 8. novembra prinesla obdobje blaginje z gospodarsko rastjo, dodatnim zaposlovanjem in višjimi plačami.

Dow Jones je v minulem tednu napredoval za 3,1 odstotka na 19.756,85 točke. Širši indeks Standard & Poor's 500 se je zvišal za 3,1 odstotka na 2259,53 točke, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa za 3,6 odstotka na 5444,50 točke.

Borzni indeksi Wall Streeta so do petka napredovali šest dni zapored in optimizma ni skazilo nič. V ponedeljek je pomagalo poročilo Inštituta za upravljanje s ponudbo o najhitrejši rasti indeksa storitvenih dejavnosti v zadnjem letu dni.

Vrednost indeksa se je povzpela na 57,2 točke z oktobrskih 54,8 točke, kar je najvišja raven vse od oktobra 2015, ko se je indeks povzpel na 58,3 točke. Gibanje indeksa po mnenju analitikov pomeni, da se bo robustna rast zaposlovanja v ZDA nadaljevala tudi v prihodnjem letu.

V torek je pomagalo tudi poročilo ministrstva za trgovino o rasti naročil pri ameriških tovarnah v oktobru, in sicer za 2,7 odstotka v primerjavi s septembrom.

Pomagala je tudi statistika o produktivnosti, ki se je tretjem četrtletju letos krepko popravila, obenem pa se je upočasnila rast stroškov dela. Ministrstvo za delo ZDA je sporočilo, da je produktivnost v tretjem četrtletju narasla za 3,1 odstotka, kar je najboljši rezultat od podobnega četrtletja 2014, ko je bila rast 4,2-odstotna.

Rast zunanjetrgovinskega primanjkljaja v oktobru po septembrskem padcu ni skazila dobre volje vlagateljev, med drugim zaradi tega, ker je bil do konca oktobra še vedno za 2,1 odstotka nižji kot v enakem obdobju lani.

V sredo gospodarskih poročil, ki bi motila idilo pričakovanja Trumpove blaginje, ni bilo in indeksi so krepko narasli: Dow Jones za 1,55 odstotka, Nasdaq za 1,14 odstotka in S&P 500 za 1,32 odstotka.

V četrtek je vlagatelje razveselila še odločitev Evropske centralne banke (ECB), da podaljša program odkupovanja obveznic, kljub temu pa je bila rast bolj umirjena kot v sredo. Dow Jones je napredoval za 65 točk.

Poročilo ministrstva za trgovino o rasti prodaje zalog na debelo je, kljub nazadovanju zalog, prispevalo k napredovanju indeksov skupaj s poročilom Univerze Michigan o rasti potrošniškega razpoloženja v decembru na 98 točk, kar je najvišja vrednost od januarja lani.

Od konca lanskega leta je Dow Jones doslej napredoval za 13,4 odstotka, S&P 500 za 10,5 odstotka, Nasdaq pa za 8,7 odstotka.