sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump podal svojo vizijo gospodarskega razvoja ZDA

Deli na:
Trump podal svojo vizijo gospodarskega razvoja ZDA

Foto: Getty Images

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v četrtek v newyorškem Ekonomskem klubu predstavil svojo gospodarsko politiko, ki jo bo izvajal po zmagi na volitvah. Obljubil je 4400 milijard dolarjev davčnih olajšav, 3,5-odstotno gospodarsko rast, 25 milijonov novih delovnih mest in zmanjšanje primanjkljaja.

Trump namerava v desetih letih proračun prikrajšati za 4400 milijard dolarjev v obliki raznih davčnih olajšav. Davčna stopnja za podjetja bo padla s sedanjih 35 na 15 odstotkov, namesto sedmih davčnih razredov za posameznike pa bodo le trije in to 12, 25 in 33-odstotni.

Napoved o 25 milijonih delovnih mest v desetih letih je sicer že uresničena, saj ameriška ekonomija trenutno odpira 2,5 milijona delovnih mest na leto. Gospodarski analitiki dvomijo v obljubo o 3,5-odstotni gospodarski rasti, še bolj pa v obljubo, da bo s svojo politiko Trump uspel obenem znižati proračunski primanjkljaj in javni dolg.

Gospodarsko rast namerava Trump pospešiti z odpravo nadležnih regulacij. Pod Trumpom se bo za nafto vrtalo kjerkoli, obenem pa bo odpravil drugo Nafto, to je sporazum o prosti trgovini severne Amerike. Odpravil bo regulacije izpustov toplogrednih plinov in pravila glede zdravja hrane. Kasneje je njegova kampanja to sicer črtala s seznama ukrepov.

Ob tem bo povečal proračun za obrambo in se ne bo dotikal zveznih pokojnin ter zdravstvenih programov za starejše in revne. Skupaj z veterani in vojsko ti programi zaležejo za več kot 70 odstotkov zveznega proračuna. Primanjkljaj se bo torej zmanjšal z varčevanjem pri preostalih 30 odstotkih. Nekaj več denarja naj bi se steklo v proračun z odpravo olajšav za hedge sklade.

Nekaj več porabe pa bo zaradi obljube, da bodo ženske v ZDA pod Trumpom dobile šest tednov porodniškega dopusta. Gospodarski analitiki, ki niso na strani Trumpa, menijo, da bo paket obljub povečal nacionalni dolg v naslednjih desetih letih za 10.000 milijard dolarjev. Trump zagotavlja, da bosta gospodarska rast in krčenje proračunske porabe poskrbela zato, da bo vse lepo in prav.