Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump po napadu v New Yorku za zaostritev imigracijske zakonodaje

Deli na:
Trump po napadu v New Yorku za zaostritev imigracijske zakonodaje

Donald Trump se je požvižgal na številna opozorila in se odločil po svoje. - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je ob obsodbi ponedeljkovega poskusa terorističnega napada v New Yorku pozval kongres k zaostritvi imigracijske zakonodaje in zaščiti Američanov.

"Današnji poskus množičnega pokola v New Yorku, ki je že drugi teroristični napad v New Yorku v zadnjih dveh mesecih, znova poudarja nujno potrebo, da kongres sprejme zakonodajne reforme za zaščito Američanov," je v ponedeljek sporočil Trump.

"Na prvem mestu - kar trdim že odkar sem naznanil kandidaturo za predsednika - mora Amerika urediti svoj ohlapen imigracijski sistem, ki dovoljuje vstop v državo prevelikemu številu nevarnih in premalo preverjenih ljudi," je sporočil predsednik ZDA.

Trump že več mesecev poudarja, da bo končal "verižno priseljevanje", kar pomeni reformiral sistem, po katerem je trenutno v ZDA najlažje priti preko družinskih vezi. Newyorški terorist je prišel iz Bangladeša z družinsko vizo in Trump je napad izkoristil za poudarjanje nujnosti njegovih prepovedi potovanj.

Bangladeša sicer ni na Trumpovem seznamu držav, iz katerih ljudje ne smejo v ZDA, prav tako tudi ne Uzbekistana, od koder je prišel terorist, ki je v začetku novembra v New Yorku ubil osem ljudi z najetim avtomobilom.

Trump je v preteklosti za teroriste nemudoma zahteval smrtno kazen, s čimer je otežil delo pravosodnemu ministrstvu za tovrstno kazen, tokrat pa je bil bolj previden. V sporočilu je zapisal, da si obsojeni za teroristična dejanja zaslužijo najstrožjo kazen po zakonu, vključno s smrtno kaznijo, kjer je to ustrezno.

Newyorška policija je po napadu aretirala 27-letnega priseljenca iz Bangladeša Akayeda Ullaha, ki je sam doma izdelal cevno bombo in jo detoniral v podhodu med terminaloma podzemne železnice Times Squara in avtobusne postaje Port Authority s pomočjo baterije in vžigalic ter lučke z božičnega drevesa. Pri izdelavi je nekaj zapletel in bomba ni počila, kot bi morala.

Po trebuhu in rokah je ožgala le njega, trije mimoidoči so bili kratko malce gluhi, dim iz bombe pa je množico ljudi, ki so bili na poti na delo, razgnal v obe smeri podhoda. Če bi bil terorist sposobnejši, bi bilo žrtev izjemno veliko.

O napadalcu ni veliko znanega, razen tega, da je prišel pred sedmimi leti iz Bangladeša, nekaj časa tako kot veliko njegovih rojakov vozil taksi, bil pa naj bi simpatizer Islamske države brez resnih vezi s to teroristično organizacijo. Policijskim zasliševalcem je povedal, da je jezen na to, kar počne ameriška vojska z muslimani po svetu, s čemer se je seznanil na internetu.

Na internetu se je seznanil tudi z izdelavo bomb, vendar na srečo prav tako pomanjkljivo. Njegova družina je preko odvetnikov Sveta za ameriško-islamske odnose izrazila globoko obžalovanje zaradi trpljenja, ki ga je povzročil in enako globoko obžalovanje zaradi ravnanja policije z njenimi člani. Med drugim, ker so policisti sorodnika, ki je še najstnik, potegnili iz razreda ter ga zasliševali brez prisotnosti staršev ali odvetnikov.