Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump odvezal roke Pentagonu, ko gre za Afganistan

Deli na:
Trump odvezal roke Pentagonu, ko gre za Afganistan

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je odobril Pentagonu, da sam določa število vojakov v Afganistanu.

To bi lahko pomenilo, da bodo ZDA v deželo pod Hindukušem napotile dodatnih več tisoč vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je povedal neimenovani predstavnik ameriške administracije, lahko obrambni sekretar Jim Mattis zdaj sam prilagodi število vojakov v Afganistanu. ZDA imajo tam trenutno 8400 vojakov.

"Bela hiša je storila enako kot pri Iraku in Siriji - podelila je obrambnemu sekretarju pristojnost, da določi raven enot," je dejal neimenovani predstavnik. Trump je nedavno odobril Pentagonu, da sam sprejema odločitve glede boja proti skrajni skupini Islamska država v Iraku in Siriji.

Pod prejšnjim predsednikom Barackom Obamo so o številu vojakov v Afganistanu, Iraku in Siriji odločali v Beli hiši. Poveljniki so se zato pritoževali, da imajo zvezane roke.



Odločitev je padla le nekaj ur po Mattisovem nastopu v senatu, kjer je priznal, da ZDA še vedno ne zmagujejo v Afganistanu. "Talibani so imeli dobro lansko leto, trudijo se, da bi bilo tudi to leto dobro," je dejal pred senatnim odborom za oborožene sile.

ZDA so invazijo na Afganistan sprožile pred 16 leti in od takrat je tam umrlo več kot 2000 ameriških vojakov ter na tisoče pripadnikov lokalnih varnostnih sil in civilistov.

Ameriški vojaški poveljniki, ki menijo, da so se varnostne razmere poslabšale po Obamovi odločitvi za umik, zahtevajo novo strategijo za Afganistan. Tako bi lahko tja napotili več tisoč dodatnih vojakov, ki bi svetovali in pomagali uriti slabo pripravljene afganistanske varnostnim sile.

Po poročanju ameriških medijev naj bi Mattis razmišljal o dodatnih 3000 do 5000 vojakih ZDA in zveze Nato, vendar o tem javno še ni povedal veliko. Poveljnik Natovih sil v Afganistanu general John Nicholson je pred meseci dejal, da potrebuje dodatnih nekaj tisoč vojakov za izboljšanje varnostnih razmer.