ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump odpustil direktorja zvezne policije FBI

Deli na:
Trump odpustil direktorja zvezne policije FBI

Foto: Profimedia

ela hiša je sporočila, da je predsednik Donald Trump obvestil direktorja ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI Jamesa Comeyja o odstranitvi s položaja.

Trump je to odločitev sprejel na priporočilo pravosodnega ministra ZDA Jeffa Sessionsa in njegovega namestnika Roda Rosensteina.

"FBI je ena najbolj cenjenih in spoštovanih ustanov naše države in danes je nov začetek za kronski dragulj policije. Iskanje novega direktorja FBI se začenja nemudoma," je sporočila Bela hiša, še preden so informacije o tem ušle v medije.

Comey je v sredo izgubil vse zaupanje demokratov, ne glede na to, da vodi preiskavo o morebitnem ruskem vpletanju v ameriške volitve na strani republikanca Trumpa. Na dan je prišlo, da je zavajal javnost glede nekaterih podrobnosti okrog preiskave elektronske pošte Hillary Clinton.

Kljub temu je vodja senatnih demokratov Charles Schumer kmalu za novico o Comeyjevi odstranitvi s položaja nemudoma zahteval imenovanje posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v volitve, ker bo sicer javnost upravičeno sumila, da je presenetljiva odstranitev Comeyja s položaja poskus prikrivanja resnice.

Trumpova poteza je odjeknila kot bomba na ameriškem političnem prizorišču in sprožila izraze zaskrbljenosti s strani nekaterih republikancev ter ogorčene kritike s strani demokratov, ki so še nekaj ur pred tem sami pozivali Comeyja k odstopu, ker so izgubili vanj zaupanje zaradi načina vodenja preiskave Hillary Clinton in izjav.

Namestnik pravosodnega ministra Rosenstein je utemeljil potrebo po Comeyjevem odhodu najprej zato, ker si je 5. julija lani privoščil novinarsko konferenco, na kateri je razglasil nedolžnost takratne demokratske predsedniške kandidatke glede ravnanja z zaupno elektronsko pošto. Republikanci na čelu s Trumpom so trdili, da je kršila zakone o zaupnosti.

Visoki pravnik Trumpovega ministrstva je sedaj kritiziral Comeyja, ker je oštel Clintonovo zaradi malomarnega ravnanja z elektronsko pošto in ker je 28. oktobra lani poslal senatu pismo, da širi preiskavo na računalnik moža sodelavke Clintonove Hume Abedin, iz česar potem ni bilo nič.

Comey je trdil, da bi bila večja katastrofa, če ne bi nič povedal, čeprav mu je malce slabo, ker je morda vplival na volitve. Trumpov Rosenstein sedaj pravi, da je bila to napaka in da bi moral biti tiho. Clintonova je pred dnevi za volilni poraz krivila sebe, Comeyja in Rusijo.

Trump je Comeyja kritiziral 5. julija, hvalil 28. oktobra in spet kritiziral pred volitvami, ko je Comey priznal, da dodatna preiskava Clintonove ni odkrila ničesar. Januarja letos ga je prosil, naj ostane na položaju, torkovo odločitev, da ga odpusti, pa je utemeljil s potrebo po obnovi zaupanja v FBI.

Comey je pred dnevi v kongresu spet naredil napako, ko je izjavil, da je Huma Abedin svojemu možu poslala več sto tisoč sporočil uradne elektronske pošte. FBI je v torek kongres obvestil, da to ni res. Šlo naj bi le za nekaj sporočil, ostalo pa je bila elektronska pošta, ki jo je lahko odprla s svojim geslom, kot lahko vsak stori na vsakem računalniku.

Zaradi tega so demokrati začeli z napadi na Comeyja, ki ga sedaj sicer ne hvalijo, vendar pa dvomijo v Trumpovo resnično motivacijo. "Comey je naredil veliko škode FBI, vendar pa čas in način Trumpove poteze namigujeta na to, da čuti vročino preiskave ruskega vpletanja v volitve," je dejal nekdanji tiskovni predstavnik Clintonove Brian Fallon.

Televizija CNN je poročala, da je FBI tik pred napovedjo Comeyjeve odpustitve dobil nalog za zaplembo poslovnih dokumentov nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost pri Trumpu Michaela Flynna, ki je moral odstopiti zaradi laganja o svojih zvezah z Rusi.

Comey je v kongresu javno povedal, da FBI preiskuje morebitne povezave med Rusijo in Trumpovo kampanjo in bo vodil preiskavo vse do konca, kakršenkoli že bo. Trump je v torkovem pismu zatrdil, da mu je Comey večkrat zagotovil, da ni predmet preiskave, vendar pa demokrati že obujajo spomin na afero Watergate in Richarda Nixona, ki je odpustil posebnega tožilca. Zahtevajo, da Comey pride takoj na zaslišanje v kongres.

Trump je pred odločitvijo poklical nekaj senatorjev. Schumer mu je menda takoj dejal, da dela hudo napako. Vodilni demokrat v odboru za obveščevalne zadeve Mark Warner iz Virginije je odločitev označil za šokantno in zaskrbljujočo ter dokaz, da je za rusko preiskavo potreben posebni neodvisni tožilec.

Republikanec John McCain iz Arizone je izrazil razočaranje nad Trumpom, ker naj bi bil Comey pošten in časten človek. Tudi McCain želi poseben kongresni preiskovalni odbor glede Rusije.

Predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti republikanec Richard Burr iz Severne Karoline je izrazil veliko skrb zaradi časa in utemeljitve Trumpove odločitve, tako kot McCain pa je hvalil Comeyja. Predsednik pravosodnega odbora Chuck Grassley iz Iowe se je po drugi strani strinjal z demokrati, da je Comey izgubil javno zaupanje.

Trump je poklical med drugim republikanca Lindseyja Grahama iz Severne Karoline, ki vodi preiskavo v pododboru za kriminal in terorizem odbora za obveščevalne dejavnosti, ter demokratko iz Kalifornije Dianne Feinstein. Oba sta se z odločitvijo strinjala in menila, da je potreben svež začetek pri FBI, demokratka pa je dodala, da mora biti Comeyjev naslednik neodvisna osebnost.

Na položaj z desetletnim mandatom je Comeyja leta 2013 imenoval predsednik Barack Obama zato, ker je imel sloves nepristranskega "policista" ne glede na to, da je republikanec. Zaslovel je leta 2004, ko je pravniku Bele hiše Georga Busha mlajšega Albertu Gonzalesu preprečil dostop do pravosodnega ministra Johna Ashcrofta v bolnišnici zaradi podpisa podaljšanja nezakonitega programa nadzora in prisluškovanja Američanom brez sodnih nalogov.

Do lanskega leta je ohranil sloves nepristranskosti, v torek pa je postal šele drugi direktor FBI v zgodovini, ki je bil odpuščen. Prvega, Williama Sessionsa je leta 1993 zaradi obtožb o poneverbah in izogibanju davkom odpustil Bill Clinton.

Njegovo slovo ni minilo brez drame. Televizija CNN je pred poslopjem FBI v Washingtonu snemala nekdanjega newyorškega policista Keitha Schillerja, ki je po dolgih letih dela za Trumpa kot telesni stražar dobil za nagrado položaj vodje operacij Ovalne pisarne. Schiller je po nalogu šefa v torek zvečer iskal Comeyja s pismi Trumpa, Sessionsa in Rosensteina v rokah in mu jih je izročil, preden je direktor FBI odletel na poslovno pot v Kalifornijo.