nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump: Obama je podprl "pokvarjeno Hillary"

Deli na:
Trump: Obama je podprl "pokvarjeno Hillary"

Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj podprl Hillary Clinton za novo predsednico ZDA. To je storil v video nagovoru, ki ga je na svoji spletni strani objavila kampanja Clintonove, potem ko si je zagotovila dovolj delegatskih glasov za osvojitev demokratske nominacije.

"Vem, kako težka je lahko ta služba, zato tudi vem, da bo Hillary tako dobra pri njenem izvajanju," je dejal aktualni predsednik ZDA, ki mu teče osmo, zadnje leto njegovih dveh mandatov na položaju. "Dejansko mislim, da ni bil še nikoli nihče tako kvalificiran za ta položaj," je še dodal Obama, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obama se je včeraj sestal z glavnim tekmecem Clintonove, senatorjem iz Vermonta Bernardom Sandersom, ki formalno sicer še ni vrgel puške v koruzo glede demokratske predsedniške nominacije. Je pa namignil, da bi se to lahko zgodilo po zadnjih strankarskih volitvah v prestolnici Washington prihodnji torek.

V kampanji Clintonove so kmalu zatem že objavili Obamovo video poslanico, v kateri je ameriški predsednik pohvalil tako Clintonovo kot Sandersa kot "patriota, ki ljubita to državo in ki delita vizijo o Ameriki, v katero vsi verjamemo".

Obama je tudi izrazil prepričanje, da bo demokratska stranka po primarnih volitvah izšla močnejša od republikancev in da bo na novembrskih volitvah na koncu slavila. Spomnil je na lasten spopad s Clintonovo pred osmimi leti in poudaril, da to stranki ni škodovalo, ampak jo je okrepilo.

"Sem z njo. Napeto že pričakujem, da začnem kampanjo za Hillary," je še dejal Obama. Po napovedih se bo s Clintonovo prvič pojavil že na predvolilnem zborovanju v Wisconsinu v sredo, so še napovedali v njenem volilnem štabu.

Obama se sicer v izbiro demokratskega predsedniškega kandidata ni vpletal vse do konca, dokler ni postalo jasno, kdo je osvojil nominacijo stranke. V Beli hiši so tudi vztrajno zavračali vprašanja, kdo bi bil predsedniku ljubši kandidat.

Zaradi tega je bila objava videoposnetka tako hitro po srečanju Obame in Sandersa majhno presenečenje. Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je namignil, da so se za objavo video posnetka odločili v kampanji Clintonove, čeprav ni zanikal vsebine.

Televizija CBS poroča, da je bil video posnet že v torek, še preden so bili znani izidi volitev v šestih zveznih državah. Že takrat je bilo jasno, da bo imela Clintonova dovolj delegatov za zmago, Sanders pa je ne bo prehitel niti po številu osvojenih glasov volivcev.

Obama je Sandersa obvestil, da bo Clintonovo podprl že, ko sta govorila po telefonu v nedeljo. Sanders je nato v ponedeljek malce umiril svoje kritike nekdanje državne sekretarke, Obamo pa prosil naj s podporo Clintonovi počaka, dokler se v četrtek ne sestaneta v živo.

Včeraj sta potem govorila o poti naprej in Obama je Sandersu priznal, da ima pomembno vlogo pri ohranjanju energije v stranki, ki bo potrebna za zmago novembra. Sanders po srečanju ni priznal poraza oziroma ustavil kampanje ter je napovedal, da bo z njo nadaljeval tudi na zadnjih strankarskih volitvah v prestolnici Washington v torek.

Sandersovi podporniki zaradi tega niso bili navdušeni nad objavo videoposnetka z Obamovo podporo Clintonovi, kar bo malce zapletlo predvideno poenotenje stranke do konvencije v Philadelphii konec julija. Časa je sicer še več kot dovolj, saj so volitve komaj novembra.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump se je na novico o podpori odzval po twitterju, kjer je sporočil, da je Obama ravnokar podprl pokvarjeno Hillary, ker si želi svojega tretjega mandata. Tega si, po Trumpovem prepričanju, ne želi nihče drug.