zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump napovedal varnostna območja v Siriji

Deli na:
Trump napovedal varnostna območja v Siriji

Foto: Getty Images

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je v petek izjavil, da bo njegova administracija na območju Sirije vzpostavila varnostna območja, s čimer bodo skušali pomagati sirskim civilistom.

Odhajajoči predsednik Barack Obama sicer meni, da bo to težko izvedljivo.

"Skušali bomo pomagati ljudem. Vzpostavili bomo varnostna območja, zalivske države pa bomo prisilili, da bodo plačale ta varnostna območja," je dejal Trump, kot na spletni strani piše tiskovna agencija Reuters.

Obama je sicer že pred tem na svoji zadnji letošnji novinarski konferenci dejal, da ta ideja predstavlja "nenehen izziv", saj varnostna območja potrebujejo zaščito kopenskih sil. O tem pa bi se po njegovih besedah sirski režim, Moskva in Teheran težko poenotili.

Ob tem je za civilne žrtve v Alepu obtožil režim sirskega predsednika Bašarja al Asada in njegova zaveznika Rusijo in Iran. "Ta kri in zločini so na njihovih rokah," je dejal.

Obama je izrazil tudi upanje, da bosta Rusija in Sirija odgovorili na pritisk mednarodne skupnosti ter skupaj s Turčijo omogočili, da bodo preostali civilisti varno zapustili Alep.

Evakuacija vzhodnega Alepa se je začela v četrtek, vendar pa jo je sirska vlada v petek ustavila in v mestu je ostalo ujetih več tisoč ljudi.