GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump muslimanske voditelje poziva, naj se pridružijo boju "med dobrim in zlim"

Deli na:
Trump muslimanske voditelje poziva, naj se pridružijo boju "med dobrim in zlim"

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je danes v Rijadu v nagovoru pozval voditelje okoli 50 muslimanskih držav, naj izženejo teroriste iz svojih držav.

"Boljša prihodnost je možna le, če bodo vaše države izgnale teroriste in ekstremiste," je poudaril.

Ameriški predsednik je v težko pričakovanem govoru zatrdil, da boj proti terorizmu ni boj med različnimi verami. "To je boj med barbarskimi kriminalci, ki želijo uničiti človeška življenja, in prijetnimi ljudmi vseh ver, ki jih želijo zaščititi. To je boj med dobrim in zlim," je dejal Trump.

Poudaril je, da prihaja s sporočilom prijateljstva, upanja in ljubezni, muslimanske voditelje pa je opozoril, da je nastopil čas za iskreno soočenje s krizo islamističnega ekstremizma.

Trump v govoru ni načel vprašanja človekovih pravic, ki so v številnih državah navzočih voditeljev kršene. "Nismo tukaj, da bi vam pridigali - nismo tukaj, da bi drugim govorili, kako naj živijo ali verujejo. Tukaj smo, da ponudimo partnerstvo, ki temelji na skupnih interesih in vrednotah," je dejal.

Trump je Iran obtožil, da financira terorizem, in pozval k bojkotu te države. "Vse države ga morajo osamiti," je dejal. "Od Libanona, do Iraka in Jemna, Iran financira orožje in uri teroriste, zlobne in druge ekstremistične skupine, ki širijo uničenje in kaos v regiji," je dodal.

Tudi savdski kralj Salman je ob odprtju vrha navzoče posvaril pred Iranom, ki je po njegovih besedah "konica svetovnega terorizma". Nadaljeval je, da je islam "vera strpnosti in mirnega skupnega življenja". Iranski režim naj bi izrabljal šiitske Hutije v Jemnu, skrajno skupino Islamska država in druge v regiji kot pretvezo za svoja kriminalna dejanja, je še dejal kralj.



Trumpov nagovor voditeljem arabskih držav je eden od vrhuncev dvodnevnega uradnega obiska v Savdski Arabiji, ki je tudi prva postaja v okviru prve mednarodne turneje novega ameriškega predsednika.

Danes se je sestal z več voditelji zalivskih držav in Egipta, s katerimi je govoril o dvostranskih odnosih, nato pa še z vsemi voditelji zalivskih držav, s katerimi so se dogovorili za ustanovitev centra za spremljanje financiranja terorizma.

ZDA in Savdska Arabija sta ob robu obiska v soboto podpisali pogodbe o vlaganjih v vrednosti več kot 380 milijard dolarjev, med drugim sta sklenili tudi orožarski posel, vreden 110 milijard dolarjev.

Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je posel označil za "močno sporočilo našemu skupnemu sovražniku" Iranu.

Trump bo danes sklenil dvodnevni obisk v Savski Arabiji z odprtjem centra za deradikalizacijo skrajnežev, turnejo pa bo v ponedeljek nadaljeval v Izraelu.

Savdska Arabija je za ZDA strateško in vojaško zelo pomembna, saj v boju za prevlado na Bližnjem vzhodu predstavlja protiutež Iranu.