zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump: Kitajska je v mednarodnih vodah ukradla ameriško sondo!

Deli na:
Trump: Kitajska je v mednarodnih vodah ukradla ameriško sondo!

Foto: arhiv Reporterja

Kitajska in ZDA so se dogovorile za vrnitev ameriške podvodne sonde, ki jo je Kitajska zasegla v petek v Južnokitajskem morju, Trump pa je kritiziral Kitajce.

Sonda je izvajala meritve slanosti in temperature, s pomočjo katerih kartirajo podmorske kanale, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook je sporočil, da so Kitajsko seznanili s svojim nasprotovanjem zaradi nezakonitega zasega podvodne sonde, ki je bila v mednarodnih vodah Južnokitajskega morja. Z neposrednim stikom s kitajskimi oblastmi so dosegli dogovor o njeni vrnitvi ZDA, je dodal, drugih podrobnosti pa ni navedel.

Kitajsko zunanje ministrstvo je pred tem danes sporočilo, da njihova vojska z ameriško "na primeren način ureja" vprašanje zasežene sonde. Kitajsko obrambno ministrstvo pa je Washington kritiziralo, da se je na zaseg odzval preveč burno.

Ameriško obrambno ministrstvo je že v petek zahtevalo vrnitev sonde, ki je bila po njihovem mnenju zasežena nezakonito.

Incident se je sicer zgodil ob stopnjevanju napetosti v Južnokitajskem morju, ki si ga Kitajska lasti skoraj v celoti. Dele morja, po katerem potekajo pomembne mednarodne trgovske poti, si lastijo tudi Filipini, Brunej, Malezija, Vietnam in Tajvan.



Na incident se je odzval tudi novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump. Na družbenem omrežju Twitter se je danes odzval ostro, a zaradi tipkarske napake sprožil val posmeha.

"Kitajska je ukradla sondo ameriške mornarice v mednarodnih vodah - potegnila jo je iz vode in odnesla na Kitajsko v nepredsedniškem dejanju," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na Twitterju zapisal Trump.

Beseda "unpresidented" oziroma nepredsedniški, ki jo je zapisal namesto "unprecedented" oziroma brez primere, je kmalu sprožila val posmeha. "Trumpov črkovalnik - nepredsedniško učinkovit," je na Twitterju zapisala avtorica knjig o Harryju Potterju JK Rowling.

Njegovi podporniki so mu medtem stopili v bran. Dejali so, da so kritiki osredotočili na tipkarsko napako, medtem pa spregledali večji problem.

Novoizvoljeni predsednik je tvit po približno eni uri umaknil in ga nadomestil tvitom s pravilno besedo.