Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump je predsednik, levičarji divjajo

Deli na:
Trump je predsednik, levičarji divjajo

Foto: Reuters

Washington ob inavguraciji Donalda Trumpa pretresajo tudi nasilni protesti nasprotnikov novega predsednika ZDA. Protestirajo tudi drugje v ZDA in svetu.

V središču Washingtona, v ulicah nedaleč od Kapitola, kjer danes poteka slovesna prisega novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je prišlo do incidenta med več sto protestniki, ki nasprotujejo Trumpu, in policijo. Protestniki, oblečeni v črno, so metali kamenje in razbili več oken, policija pa jih je razgnala s solzivcem.


Večina glasnih protestov v ameriški prestolnici ob močni policijski prisotnosti poteka mirno. Na njih so se zbrali tisti, ki se zavzemajo za pravice priseljencev, proti vojni, za legalizacijo marihuane ter proti rasizmu in za pravice žensk.

V črno oblečeni mladi pa so se ločili od skupine protestnikov ter s kamenjem razbili okna neke banke in izložbe restavracije s hitro hrano, tako da jih je policija razgnala s solzivcem. Protestniki so vzklikali "Ne deportacijam, ne Klu Klux Klanu, ne fašističnim ZDA!" poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je sporočila, da so aretirali 95 ljudi. Policisti se še vedno občasno spopadajo s protestniki severno od poti inavguracijske parade, poroča nemška tiskovna agencija dpa.



Številne znane osebnosti iz sveta filma in glasbe, ki se v znak protesta zaradi Trumpovih stališč inavguracije danes ne udeležujejo, medtem pozivajo in napovedujejo svojo udeležbo na sobotnem "Pohodu milijona žensk", ki naj bi se ga v Washingtonu udeležilo več sto tisoč žensk in drugih, ki bodo izrazili podporo pravicam žensk.

Cher je na Twitterju pozvala svoje oboževalce, naj, če se ne ne morejo udeležiti sobotnega protesta, bojkotirajo današnji televizijski prenos inavguracije Trumpa.

Udeležbo na protestu so med drugim potrdile igralke Julian Moore, Amy Adams in Patricia Arquette, pa tudi igralci Robert De Niro, Paul Rudd in Tim Robbins. Na pohodu bo govorila igralka Scarlett Johannson ob aktivistki za človekove pravice Angeli Davis in feministični avtorici Glorii Steinem. Po poročanju medijev se bosta protesta v soboto udeležila tudi komičarka Amy Schumer in pevka Katy Perry.