Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump je ameriški vojski ukazal uničenje Islamske države v Siriji

Deli na:
Trump je ameriški vojski ukazal uničenje Islamske države v Siriji

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je obrambnemu ministrstvu naročil "uničenje" skrajne skupine Islamske države v Siriji.

S tem naj bi preprečili vračanje tujih borcev iz Sirije, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal ameriški obrambni sekretar Jim Mattis.

Trump je Pentagonu naročil taktični obrat v boju proti skrajni skupini Islamska država (IS). Namesto da bi njene pripadnike "zbezali" na plano, jih nameravajo obkrožiti in pobiti čim več naenkrat. S tem bi preprečili, da bi se tujci borci IS vračali v evropske prestolnice in drugam.

Trump je izvršni ukaz izdal že kmalu potem, ko je zasedel položaj v Beli hiši, ter generalom določil 30-dnevni rok za pripravo prenovljenega načrta za boj proti džihadistom. Na podlagi tega načrta je ameriški predsednik naročil popolno uničenje skrajne skupine IS, s čimer so vojaški poveljniki dobili večjo avtonomijo za odločanje na bojiščih, še poroča AFP.



Ameriški obrambni sekretar Mattis je v petek v pogovoru z novinarski prav tako povedal, da bi se vsako vojaško posredovanje v Severni Koreji lahko končalo "neverjetno tragično".

Čeprav so ZDA nedavno tja že napotile vojaško letalonosilko s spremljevalnimi ladjami, je Mattis sedaj ocenil, da je treba za pritisk na Severno Korejo najti skupno mednarodno rešitev. Zaradi oboroževalnih ambicij Pjonjanga tako ZDA nameravajo rešitve iskati skupaj z Združenimi narodi, Kitajsko, Japonsko in Južno Korejo.

Mattis je po poročanju AFP še povedal, da so konvoj pripadnikov provladne šiitske milice na poti proti uporniškemu oporišču blizu meje med Sirijo in Jordanijo, ki ga je napadlo koalicijsko letalo, najverjetneje usmerjale iranske sile.