Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump in Kremelj se strinjata: Gre za lov na čarovnice

Deli na:
Trump in Kremelj se strinjata: Gre za lov na čarovnice

Foto: Getty Images

Kremelj je danes zanikal trditve, po katerih naj bi Rusija zbrala kočljive informacije o novoizvoljenem predsedniku ZDA Donaldu Trumpu.

Po navedbah Moskve gre za trditve, katerih cilj je škoditi njenim odnosom z Washingtonom. O za Trumpa sila nerodnih informacijah v rokah Rusije so poročali ameriški mediji, sklicujoč se na obveščevalni vir.

"Kremelj nima kompromitirajočih informacij o Trumpu," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Informacije, o katerih je v torek med drugimi poročala ameriška revija Buzzfeed, sklicujoč se na nekdanjega britanskega obveščevalnega operativca, je Peskov danes označil za popolnoma lažne in dodal, da gre za očiten poskus škoditi dvostranskim odnosom med državama.

Cilj teh trditev je odnose med Rusijo in ZDA ohraniti v stanju, v kakršnem se poslabšujejo, je dodal. Prav tako je zanikal trditve, da je Kremelj škodljive informacije zbral o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton. Kot je dejal, se Kremelj ne ukvarja z zbiranjem kompromitirajočih informacij.


Ocenil je tudi, da gre pri vsem skupaj za šund, na katerega se je treba odzvati z določeno ravnjo humorja. A je hkrati izpostavil, da je vse skupaj pokazalo, da so ljudje, ki spodbujajo histerijo s ciljem ohranjanja ozračja lova na čarovnice. Tudi Trump je sporne informacije na Twitterju označil za popoln politični lov na čarovnice.

Danes se je Trump znova oglasil na Twitterju. "Rusija ni nikoli skušala vplivati name. Ničesar nimam z Rusijo - nobenih dogovorov, nobenih posojil, ničesar. Obveščevalne agencije ne bi smele dovoliti, da bi tovrstne lažne novice pricurljale v javnost. Zadnji strel name. Ali živimo v nacistični Nemčiji?" je zapisal nekaj ur pred svojo prvo novinarsko konferenco po izvolitvi 8. novembra.

Glede na poročanje ameriških medijev obstaja dokument na 35 straneh s kočljivimi informacijami o Trumpu. Šlo naj bi med drugim za video seksualne narave, ki so ga ruske tajne službe posnele med Trumpovim obiskom v Moskvi leta 2013.

Dokument naj bi spisal bivši britanski vohun, ki naj bi med ameriškimi obveščevalci veljal za zanesljivega, med drugim pa govori tudi o domnevni večletni izmenjavi informacij med Trumpom, njegovo ekipo in Kremljem, ki naj bi potekala v obe smeri.

Uradni viri vsebine tega dokumenta niso potrdili.