cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump in Clintonova zmagovala, Rubio končal kampanjo

Deli na:
Trump in Clintonova zmagovala, Rubio končal kampanjo

Foto: Arhiv Reporterja

Vodilna predsedniška kandidata demokratov in republikancev Hillary Clinton in Donald Trump sta po torkovih strankarskih volitvah v petih zveznih državah (Florida, Severna Karolina, Illinois, Ohio in Missouri) močno povečala svojo prednost pred zasledovalci glede na osvojeno število delegatov za konvencijo.

Ne glede na izid v Missouriju, kjer na republikanski strani po 99 odstotkih preštetih glasov rahlo vodi Trump pred zveznim senatorjem iz Teksasa Tedom Cruzom, na demokratski pa rahlo Clintonova pred zveznim senatorjem iz Vermonta Bernardom Sandersom je jasno, da sta velika zmagovalca tako imenovanega velikega torka tako Trump kot Clintonova.

Trump je z zmago na Floridi vrgel iz igre domačega zveznega senatorja Marca Rubia, ki je razen drugega mesta z velikim zaostankom za Trumpom na Floridi v drugih državah osvajal le zadnja mesta. Guverner Ohia John Kasich je zmagal doma, na Floridi je bil zadnji, v preostalih treh državah pa tretji.

Zvezni senator iz Teksasa Ted Cruz ni zmagal nikjer ampak je osvojil tri druga in dve tretji mesti, kljub temu pa je v govoru v Houstonu nastopil zmagoslavno in dejal, da sta na republikanski strani sedaj le še dva kandidata on in Trump.

Povsem je zanemaril vztrajnega Kasicha, ki ima sicer najmanj delegatov, vendar pa lahko računa na podporo strankarske elite, donatorjev in tudi večine volivcev, ki bi sicer oddali glas za Rubia.

Trump je svoj nabor delegatov po torku povečal na najmanj 621, Cruz jih ima najmanj 396, Kasich pa najmanj 138. Rubiovih 168 delegatov lahko ostane na njegovi strani, vendar je odstopil od tekme in lahko gredo kam drugam. Za zmago in osvojitev nominacije na strankarski konvenciji julija v Clevelandu je potrebnih 1237 delegatov.

Trump je tako na pol poti do zmage, kot je na demokratski strani tudi Hillary Clinton. Doslej je osvojila najmanj 1561 delegatov, Sander pa najmanj 800. Za osvojitev nominacije julija v Philadelphii jih je potrebnih 2383. Demokrati delegate delijo proporcionalno in Sanders bo poslej le izredno težko nadoknadil zaostanek.

Demokratski volivci so glede na vzporedne ankete v torek izrazili zadovoljstvo z obema kandidatoma in večina je zagotovila, da bo novembra volila za zmagovalca pa naj si bo to Clintonova ali Sanders. Vodstvo stranke stoji za Clintonovo, večina demokratov pa meni, da ima nekdanja državna sekretarka največ možnosti za zmago proti republikancu.

Če se ne zgodi kaj zelo nepredvidljivega, bo to Trump, ki ga strankarsko vodstvo še vedno zavrača. Vendar pa nima izbire. Trump je v stranko pritegnil številne nove volivce, ki skupaj z njim ne bodo mirno prenesli morebitnih poskusov odvzema nominacije na konvenciji.

Poleg tega ima največ možnosti, da zaustavi Trumpa Cruz, ki si ga demokrata še bolj želita kot nasprotnika v novembru kot Trumpa. Newyorški milijarder se zna prilagajati potrebam, Cruz pa je konservativni ideolog, ki ga ne marajo niti njegovi senatni kolegi. Neodvisne sredinske volivce bi lahko pobiral Kasich, ki mu ankete po Ohiu za zdaj ne obetajo nobene nove zmage.