stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump bo oborožil Kurde, ki oblegajo utrdbo IS Rako; bili naj bi edini, ki lahko zavzamejo mesto

Deli na:
Trump bo oborožil Kurde, ki oblegajo utrdbo IS Rako; bili naj bi edini, ki lahko zavzamejo mesto

Foto: arhiv Reporterja (slika je simbolična)

Ameriški predsednik Donald Trump je odobril oborožitev sirskih Kurdov, ki oblegajo mesto Raka v rokah teroristov Islamske države (IS).

ZDA se zavedajo pomislekov Turčije, vendar pa je tiskovna predstavnica Pentagona Dana White dejala, da so kurdske sile edine, ki lahko v bližnji prihodnosti osvobodijo to mesto.

ZDA bodo kurdskim borcem znotraj Sirskih demokratičnih sil (SDF) namenile le lahko pehotno orožje, lahka oklepna vozila in drugo opremo, med katero ne bo raket ali topništva, kar pomeni, da jim dela pri zavzemanju Rake ne bodo zelo olajšale.

Raka je od leta 2014 pod oblastjo teroristov, ki od tam naklepajo napade po svetu in ZDA jih želijo odstraniti. Kurdske sile so novembra lani začele operacije za osvoboditev mesta, sicer ob odločnem nasprotovanju Turčije, ki si nikakor ne želi kurdske oborožene enklave blizu svoje meje.



Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan kurdske borce v Siriji obtožuje, da so povezani s Kurdsko delavsko stranko znotraj Turčije, ki jo ima Ankara za teroristično organizacijo.

Dana White je zagotovila, da se zavedajo varnostnih skrbi Turčije, in zagotovila, da jih ZDA ne nameravajo povečati ampak so zavezane obrambi zaveznice iz Nata. Raka naj bi po osvoboditvi le kratek čas ostala v kurdskih rokah, saj ZDA dajejo prioriteto "arabskim elementom" v SDF, zato bi se morala Raka ter vse drugo osvobojeno ozemlje vrniti lokalnim sirskim Arabcem.

Turške kolege sta v torek mirila tudi državni sekretar ZDA Rex Tillerson in obrambni minister James Mattis. Predsednik senatnega odbor za mednarodne odnose Bob Corker iz Tennesseeja pa je priznal, da bo imel Washington v prihodnje za nekaj časa pač malce bolj grobe odnose z Ankaro. Predsednik Erdogan sicer prihaja prihodnji teden na obisk k Trumpu v Washington.