Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Ali Julija nosi lasuljo?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump bi zaveznicam v Natu pomagal le, če bi te izpolnile svoje obveznosti

Deli na:
Trump bi zaveznicam v Natu pomagal le, če bi te izpolnile svoje obveznosti

Foto: Arhiv Reporterja

Predsedniški kandidat ameriških republikancev Donald Trump je v pogovoru za časnik New York Times dejal, da bodo ZDA zaveznicam v Natu, če bodo te ogrožene, priskočile na pomoč šele, ko se bodo prepričali, da so izpolnile vse obveznosti do zavezništva.

Na vprašanje o ruskih aktivnostih na območju Baltika, ki so vznemirile države v regiji, je Trump dejal, da bi se v primeru ruskega napada na katero od držav najprej prepričal, "ali je izpolnila vse obveznosti do nas".

Kot je dejal, se bo svet moral navaditi na nov ameriški pristop. Rad bi nadaljeval z obstoječimi dogovori, a le pod pogojem, da bodo zavezniki prenehali izkoriščati ameriško velikodušnost, je dodal.

Države Nata so sicer podpisnice pogodbe, ki predvideva, da članice zavezništva pomagajo državi, ki je napadena, saj se vsak oborožen napad na članico šteje za napad na vse članice.

Na Trumpove izjave so se danes že odzvali v dveh baltskih državah, Estoniji in Litvi. Estonski predsednik Toomas Hendrik Ilves je prek Twitterja sporočil, da njegova država izpolnjuje vse finančne obveznosti do Nata, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Estonija je ena izmed petih zaveznic v Evropi, ki izpolnjuje zavezo o obrambnih izdatkih v višini dva odstotka bruto domačega proizvoda," je poudaril Ilves in dodal, da se je Estonija brez ugovorov borila v Natovih operacijah v Afganistanu.

Litovska predsednika Dalia Grybauskaitwe je medtem novinarjem v Vilniusu povedala, da ni potrebe po interpretaciji besed predsedniškega kandidata Trumpa. "Vemo, da bodo ZDA vedno naš najpomembnejši partner," je dejala. Litva bo po njenih besedah do leta 2018 izpolnila zaveze do Nata glede obrambnih izdatkov.

Trump je v sredinem pogovoru za NYT še dejal, da v primeru izvolitve ne bo pritiskal na Turčijo ali kateri koli drug avtoritaren režim zaradi izvajanja čistk med političnimi nasprotniki ali zatiranja državljanskih svoboščin.

Kot je dejal, morajo ZDA "naprej počistiti pred svojim pragom", preden pritiskajo na druge države, naj spremenijo svoje ravnanje. "Mislim, da nimamo pravice dajati lekcij," je dejal.

Trump bo danes na konvenciji v Clevelandu uradno sprejel republikansko nominacijo za predsedniške volitve, ob tej priložnosti pa bo imel tudi govor. Kot je napovedal za NYT, bo v ospredju govora geslo Najprej Amerika.