Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trudeau se je pripravil na rokovanje s Trumpom: Ne daj mu roke!

Deli na:
Trudeau se je pripravil na rokovanje s Trumpom: Ne daj mu roke!

Foto: Reuters

Kanadski premier Justin Trudeau je obiskal Donalda Trumpa. Eden vrhuncev srečanja je bilo rokovanje voditeljev, kjer se je Trudeau obnesel bolje kot Shinzo Abe.

Razen močnega vetra, ki je njegovo letalo odpihnil na letališče Dulles namesto v zračno oporišče Andrews, je obisk kanadskega premierja Justina Trudeauja v Beli hiši potekal povsem gladko brez težav v prijateljskem vzdušju med 45-letnim liberalnim gostom in 70-letnim Donaldom Trumpom. Po fotografiji sodeč se je Trudeau posebej pripravil na rokovanje z ameriškim gostiteljem, saj si ni želel ponovitve nerodnega rokovanja, ki ga je pred dnevi prestal japonski premier Shinzo Abe.

V ZDA gre kar 75 odstotkov vsega kanadskega izvoza, obratno pa le 18 odstotkov ameriškega in za Kanado je ohranitev dobrih odnosov z južno sosedo ne glede na to, kdo jo vodi, življenjskega pomena. Zaradi tega je Ottawa za glavno temo obiska predlagala sodelovanje na področju napredovanja vloge žensk na vodilnih poslovnih položajih.

To je vzelo nekaj pozornosti dvema trenutno najbolj perečima vprašanjema, to je Trumpova napoved ponovnih pogajanj o prostotrgovinskem sporazumu Severne Amerike (Nafta) in njegovi kaotični politiki do priseljencev in beguncev. Trump je dejal, da je imel veliko direktoric, ki so bile fenomenalne in mu veliko pomagale.

Pred skupno novinarsko konferenco, kjer o Nafti sploh nista govorila, sta predsednik ZDA in premier Kanade izmenjala darili in Trump je dobil fotografijo premierjevega očeta prav tako nekdanjega premierja Pierra Trudeauja z njim v newyorškem hotelu Waldorf Astoria.

Okroglo mizo o ženskah v poslovnem svetu, ki je začetek Sveta za napredek poslovnih žensk med ZDA in Kanado, je pomagala sprožiti Ivanka Trump, ki je našla tudi udeleženke in sodelovala na srečanju.

Vmes sta podala skupno izjavo, ki potrjuje izjemno dobre in tesne odnose, vsebuje zavezo poglabljanju gospodarskih, varnostnih in drugih odnosov, nadaljevanju pogovorov o odpravljanju regulacij, pospešitvi prehajanja meje za tovor in ljudi, nadaljevanju skupnih energetskih projektov, kot je naftovod Keystone, ki v ZDA sproža proteste, in tako naprej.


Kanada bo kupila tudi nekaj novih vojaških letal od ZDA. Izjava ni vsebovala ničesar o ponovnih pogajanjih glede Nafte.

Na novinarski konferenci je Trump prebral izjavo, ki je vsebovala to, kar sta podala prej v pisni obliki. Trudeau je dejal, da je vsak obisk južne sosede dober dan, nato pa nadaljeval v mešanici francoščine in angleščine z navajanjem skupnih dosežkov obeh držav, pri čemer je izpostavljal tudi sporazume na področju okolja.

Podobno je storil tudi Američan, ki je poudaril, da so milijoni delavcev na obeh straneh meje odvisni od dobrih odnosov in obljubil nadaljevanje energetskih projektov ob upoštevanju okolja.

Na vprašanje o tem, ali varnostno zaupa Kanadi glede na drugačen odnos do beguncev, je Trump govoril, kako velika je bila njegova volilna zmaga, po kateri dela, kar je obljubil in meče iz države kriminalce, zaradi česar so nekateri že srečni, na koncu pa bodo srečni vsi. Poudaril je tudi, da ga vsi hvalijo zaradi politike zdrave pameti glede imigracije in meja.

Trudeau je zagotovil, da je varnost temeljna naloga vsake vlade, obenem pa bo Kanada nadaljevala z odprto politiko do priseljencev in beguncev.

Neposrednemu odgovoru na vprašanje o Nafti sta se bolj ali manj izognila s frazami o osredotočanju na utrjevanje gospodarskega sodelovanja za dobra delovna mesta na obeh straneh meje. Trump je dodal, da so gospodarski odnosi s Kanado boljši kot tisti z južno sosedo, saj naj bi Mehika predolgo izkoriščala ZDA, nato pa je naštel nekaj podjetij, ki bodo vlagala v ZDA namesto v Mehiki.

Ameriški novinarji so na koncu skušali s kričanjem dobiti odgovor od Trumpa, ali še vedno zaupa svetovalcu za nacionalno varnost Michaelu Flynnu, ki je obtožen kršenja zakona zaradi domnevnih pogovorov z ruskim veleposlanikom o sankcijah proti Rusiji, še preden je Trump prisegel na položaj, vendar odgovora ni bilo.