Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trmasti Hrvati sploh ne bodo prevzeli arbitražne sodbe

Deli na:
Trmasti Hrvati sploh ne bodo prevzeli arbitražne sodbe

Foto: Reuters

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes potrdil, da Hrvaška ne bo sprejela tiskane verzije sodbe o meji s Slovenijo.

Sodbo namerava v četrtek v Haagu posredovati arbitražno sodišče. V Zagrebu so prav tako potrdili, da uradnih predstavnikov Hrvaške ne bo v sejni sobi arbitražnega sodišča v Haagu, ko bodo sodbo popoldne javno predstavili.

Plenković je danes v saboru povedal, da so od arbitražnega sodišča dobili "formalni signal", da "v nekemu trenutku" v četrtek prejmejo "fizično sodbo".

"Hrvaška vlada se je odločila, da tega ne bo storila, ker sodba za nas ni relevantna. O njeni vsebini se bomo seznanili, ko bo objavljena na spletu oziroma v neposrednem prenosu v četrtek popoldne," je povedal Plenković na koncu svoje današnje predstavitve sklepov vrha EU, ki je potekal prejšnji petek v Bruslju.

Odločitev arbitražnega sodišča je za Hrvaško nesprejemljiva, ne glede na to, kako jo bodo komentirali ostali akterji, države ali mednarodne inštitucije, je dodal. Hrvaški državni vrh se sklicuje na odločitev hrvaškega sabora iz julija 2015 o izstopu iz arbitražnega postopka, ker naj bi bilo delovanje arbitražnega sodišča "nepopravljivo kontaminirano" v aferi Drenik-Sekolec.

Plenković je dodal, da je treba nadaljevati dialog s Slovenijo ne glede na to, "kaj se bo zgodilo jutri".

Na poslansko vprašanje SDP, kaj bo hrvaška vlada storila, če bo Slovenija poskusila blokirati vstop Hrvaške v območje schengna, je Plenković odgovoril, da gre za kompleksen postopek z veliko "proceduralnih situacij", v katerih lahko ena sama članica prepreči končno odločitev.

"Kdorkoli bi poskusil blokirati ali preprečiti zasluženi napredek Hrvaške na podlagi izpolnjenih kriterijev, ne bo na dobri poti. Verjamem, da bomo z dialogom preprečili takšne situacije," je odgovoril Plenković. Meni, da s blokadami ne bo treba obremenjevati inštitucij EU, temveč spor o meji reševati v dvostranskih pogovorih.

Ponovil je, da so hrvaška stališča o "nepovratno kompromitirani" arbitraži trdna ter da pričakuje enotnost političnih akterjev in podporo sabora, ki "lahko edini odloča o hrvaških mejah". Kot je še dejal, je s hrvaškimi stališči prejšnji teden seznanil tudi svoje kolege na vrhu EU.



Plenković je po udeležbi na današnji saborski seji novinarjem povedal, da bo Hrvaška zaščitila svoje nacionalne interese na meji s Slovenijo po četrtkovi odločitvi arbitražnega sodišča. Kot je dodal, bo Slovenija prav tako sprejela svoje ukrepe za zaščito svojih nacionalnih interesov.

"Nimamo nobenih ovir, da reagiramo na črti zaščite hrvaških nacionalnih interesov, vprašanje ozemlja in meja so ena najbolj pomembnih," je pojasnil.

Povedal je, da ne pričakuje nobenih enostranskih potez ter da se nagiba k "dedramatizaciji" četrtka, ker bo potem "prišel tudi petek", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Te teme so v preteklih letih večkrat pretresle obe javnosti. Ne vidim potrebe, da bi se to zgodilo tudi jutri. Poziciji obeh držav sta jasni. Vprašanje reševanja meje bo še naprej pred nami, Hrvaška pa je odprta za dialog," je dodal.

Na novinarsko vprašanje, ali imajo državljani razlog za strah, je odgovoril, da ni nobenega razloga, ker sta Hrvaška in Slovenija sosednji prijateljski državi, članici Evropske unije in zveze Nato, ki imata dovolj zrelosti nadaljevati pogajanja tudi po četrtkovi objavi sodbe.

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je na današnjem srečanju s predstavniki diplomatskega zbora v Zagrebu prav tako potrdila, da na hrvaškem veleposlaništvu v Haagu v četrtek ne bodo prejeli tiskane verzije sodbe niti se ne bodo uradni hrvaški predstavniki udeležili branja sodbe.

Ministrica je izpostavila, da Hrvaška ne bo izvajala enostranskih dejanj ter da enako pričakuje od Slovenije, so zapisali na spletni strani hrvaškega zunanjega ministrstva. Kot je dodala, v Zagrebu "ne pričakujejo, da bi se druge države zavzele za izvajanje arbitražne odločitve, temveč podprle nadaljevanje dialoga med Hrvaško in Slovenije pri iskanju končne rešitve odprtega vprašanja o meji". Ponovila je, da državi in njuno prebivalstvo veliko več povezuje, kot bi jih lahko ločevalo.

Arbitražno sodišče bo po štirih letih delovanja v četrtek izdalo končno razsodbo glede kopenske in morske meje med Slovenijo in Hrvaško, ki je državi nista uspeli določiti vse od njunega nastanka. Javna razglasitev razsodbe bo potekala med 14. in 16. uro v Palači miru v Haagu. Slovensko delegacijo bo vodil zunanji minister Karl Erjavec, v njej pa bodo še agentka Republike Slovenije pred arbitražnim sodiščem Mirjam Škrk ter člani odvetniške ekipe in predstavniki ministrstva za zunanje zadeve.