boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

poroka-na-prvi-pogled, matic Njena.si

Poroka na prvi pogled: Matic zaradi ponižanja ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Afera križi: Trgovino Lidl polepili s križi

Deli na:
Afera križi: Trgovino Lidl polepili s križi

Lidlova trgovina na Češkem - Foto: twitter

Čehi so se na odločitev trgovske verige Lidl, da z znamenitih cerkev na otoku Santorini izbriše križe, zelo burno odzvali. Na Lidlove trgovine so začeli lepiti križe. - Praški kardinal ravnanje Lidla označil za barbarsko dejanje

Med tistimi, ki so najbolj glasno protestirali, ker je nemška trgovska veriga Lidl s fotografij cerkev, ki krasijo embalažo Lidlovih grških prehrambnih izdelkov, zbrisal križe, so bili Čehi. Na zanikanje krščanstva v imenu politične korektnosti so se v Pragi odzvali tako, da so eno od Lidlovih trgovin polepili z rumenimi križi, kupci pa so že včeraj hodili po trgovinah in na embalaže spornih izdelkov risali križe.

Hkrati so na družbenih omrežjih objavljali embalaže izdelkov nemške trgovske verige, na katerih so muslimanski simboli. Lidl je namreč v odzivu na ogorčenje kupcev zapisal, »da z izogibanjem verskim simbolom na embalaži ohranjajo nevtralnost pri strankah vseh religij«. A fotografije, ki jih niso objavili samo Čehi, ampak tudi Nizozemci in državljani drugih evropskih držav, so dokazovale, da v Lidlu lažejo.

Pismo podpore je grškemu veleposlaništvu na Češkem poslal tudi kardinal Dominik Duka iz Prage. Zapisal je, da ravnanje Lidla nekultivirano in barbarsko. »Doslej je šlo samo za ponarejanje fotografij, toda upravičeno nas je strah, da bodo kmalu začeli križe odstranjevati tudi iz naših cerkev. Naša evropska civilizacija je sestavljena iz več korenin, ena najpomembnejših je grška demokracija in filozofija,« je Duka zapisal na svoji spletni strani.

Sicer so Čehi enkrat že uspešno bojkotirali Lidl. V začetku leta se je namreč v katalogu za oblačila pojavil nemški maneken iz Hamburga. In kaj je razburilo Čehe. To, da je bil ta tipično nemški maneken črnec. Na kupce Lidla se je sicer vsul plaz kritik, da so rasistični, a ni pomagalo - potrošnika ne more nihče prisiliti, kje naj kupuje.