zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tožilstvo BiH nad organizatorje spornega referenduma

Deli na:
Tožilstvo BiH nad organizatorje spornega referenduma

Foto: Bobo

Državno tožilstvo BiH je danes sporočilo, da so začeli preiskavo zaradi nespoštovanja odločitve ustavnega sodišča glede nedeljskega referenduma v srbski entiteti Republiki srbski. Dodali so, da zbirajo dokumentacijo in da bodo zaslišali osebe, ki so organizirale nezakoniti referendum.

Na referendumu je po danes objavljenih začasnih podatkih volilne komisije za ohranitev 9. januarja kot dneva Republike srbske glasovalo 99,81 odstotka udeležencev.

Referendum so pripravili kljub temu, da ga je ustavno sodišče BiH prepovedalo zaradi neustavnosti datuma praznika, ker gre za spomin na dogodek, ki je privedel do vojne. Ustavno sodišče je tudi razsodilo, da je s tem kršena tudi pravice Hrvatov in Bošnjakov v entiteti.

Za nespoštovanje odločitev ustavnega sodišča BiH je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do pet let zapora, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Banjaluški mediji so danes poročali, da je tožilstvo na zaslišanje zaradi organizacije nezakonitega referenduma že poklicalo predsednika Republike srbske Milorada Dodika. To je po poročanju RT Republike srbske in Nezavisnih novina potrdil tiskovni predstavnik tožilstva BiH Boris Grubešić.

Dodik je glede morebitne aretacije zaradi izvedbe referenduma že v nedeljo dejal, da je odgovor tožilstvu zmaga na referendumu. "Če želijo koga aretirati, naj aretirajo ves referendum," je poudaril.

V pogovoru za TV Pink pa ni izključil možnosti novih referendumov "o vseh mogočih vprašanjih", saj kot je dejal, ne želi, da bi srbski narod izgubil možnost odločanja, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Po začasnih podatkih volilne komisije entitete se je referenduma udeležilo 55,75 odstotka volivcev, torej več kot polovica, tako da je veljaven, je danes na novinarski konferenci sporočil predsednik komisije Siniša Karan.

Referenduma niso izvedli na podlagi zadnjega popisa prebivalstva iz leta 2013, po katerem živi v Republiki srbski milijon 228.423 ljudi, temveč na podlagi volilnega seznama entitete, po katerem ima volilno pravico milijon 219.395 ljudi. To postavlja pod vprašaj verodostojnost referenduma, saj bi to pomenilo, da volilne pravice nima le okoli deset tisoč prebivalcev, navaja Hina.

Karan je danes zatrdil, da gre za državljane, ki so 15. julija imeli stalno bivališče v entiteti in da gre za bolj točne podatke, kot v popisu prebivalstva BiH in osrednjem volilnem seznamu BiH.

Bošnjaški predstavniki v organih oblasti v entiteti trdijo, da so podatki o rezultatu referenduma ponarejeni, ker so storili vse, da bi prišlo do potrebne volilne udeležbe, ki pa dejansko ni bila dosežena. Podpredsednik Republike srbske Ramiz Salkić je trditev podkrepil s tem, da je en volivec na podlagi osebnega dokumenta lahko oddal glasove za vse člane širše družine. "To je velika farsa in prevara," je dodal ter mednarodno skupnost pozval k odločnemu odzivu proti organizatorjem referenduma, še posebej zato, ker so že napovedali nove referendume.

Zunanji minister BiH Igor Crnadak je ocenil, da je pomenil referendum predvolilno zborovanje Dodikove stranke SNSD pred lokalnimi volitvami v BiH 2. oktobra, za katerega je bilo porabljenih 1,5 milijona konvertibilnih mark.

Posebni predstavnik EU v BiH Lars-Gunar Vigemark je ocenil, da je referendum odvrnil pozornost od pravih vprašanj, kot so zaposlovanje, izobraževanje, korupcija, in to v trenutku, ko je samo še sedem dni do lokalnih volitev v BiH.

Mediji v Republiki srbski so danes v naslovih izpostavljali, da sta v nedeljo zmagali demokracija in volja naroda. V bošnjaško-hrvaški entiteti Federaciji BiH pa mediji ocenjujejo, da bodo sledile resne posledice tega nezakonitega in neustavnega referenduma.

Sarajevski Dnevni Avaz je na naslovnici ocenil, da Dodik z organizacijo referenduma Republiko srbski vodi v izolacijo. Pri tem navaja izjavo visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Valentina Inzka za BBC, da bo Svet za uresničevanje miru v BiH sedaj preučil možnost Dodikove zamenjave. Časnik dodaja, da je najmanj, kar sedaj čaka Dodika, diplomatska izolacija in da bo mednarodna skupnost rezultat referenduma ignorirala, še poroča Hina.