Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tožilec Zuccaro: Imamo dokaze, da nevladne organizacije v Sredozemlju sodelujejo s kriminalci

Deli na:
Tožilec Zuccaro: Imamo dokaze, da nevladne organizacije v Sredozemlju sodelujejo s kriminalci

Foto: Svet24

Sicilijanski tožilec Carmelo Zuccaro, ki je pred tedni napovedal preiskavo več nevladnih organizacij (NVO), je za časopis Stampa dejal: »Imamo dokaze, da so nekatere nevladne organizacije v neposrednih stikih z trgovci z ljudmi v Libiji.«

V Italiji odmevajo izjave tožilca Carmela Zuccara, ki je potem, ko je pred tedni napovedal preiskavo, kaj počne toliko ladij NVO v Sredozemskem morju, izjavil, da NVO neposredno sodelujejo s kriminalnimi združbami, ki tihotapijo ljudi na ozemlje Evropske unije (EU). Sodelovanje poteka tako, da kriminalec pokliče empatičnega aktivista, mu pove, kdaj bo z migranti prenatrpan čoln zapustil obalo Libije, nato nevladniki, ki jih financira tudi globalni škodljivec George Soros, s svojimi vrhunsko opremljenimi ladjami zaplujejo do obal Afrike in »rešijo« migrante, med katerimi so po pravilu sami mladi črnci. Sledi znan scenarij: fotografirajo, pokličejo novinarje in govorijo, da so migrante »komaj rešili iz razburkanega morja«.

Ni znano, ali italijanski tožilec Zuccaro preiskuje tudi obtožbe, da si prihodke od tihotapljenja z ljudmi NVO deli s kriminalnimi združbami, a da je nekaj na tem, je zgovorna njegova izjava pred tedni, češ da poteka finančna preiskava, kako se NVO, ki delujejo v italijanskih vodah, sploh financirajo. Preiskava zajema NVO kot so Moas, Zdravniki brez meja, Rešimo otroke, fundacija Bootvluchting ali Odprte roke. Te organizacije ne rešujejo migrante iz razburkanega Sredozemskega morja, ampak uporabljajo svoje ladje za čarterske ladijske prevoze iz obal Afrike v Italijo.

Tožilec je že deležen zahtev, naj preiskavo ustavi, saj gre za podtikanja. Le redki ga podpirajo, kot denimo Luigi Di Maio, podpredsednik poslanske zbornice. Ta je obtožil NVO, da so migratski taxiji v Sredozemlju. Dejal je, da o tem obstajata dve (tajni) poročili Frontexa, kjer je zapisano, da se NVO ne le dogovarjajo s kriminalci, ampak jim tudi omogočajo, da uporabljajo njihove čolne za ilegalni prevoz migrantov.

V Italijo je sicer lani po Sredozemskem morju prišlo okoli 180.000 ljudi, v prvih mesecih letos se je število povečalo za 40 odstotkov.