900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tonyju Blairu zaradi iraške vojne ne bo treba pred sodnika

Deli na:
Tonyju Blairu zaradi iraške vojne ne bo treba pred sodnika

Foto: Reuters

Britansko višje sodišče je sporočilo, da je zavrnilo tožbo nekdanjega iraškega generala Abdulvaheda Šanana Al Rabata proti nekdanjemu premierju Tonyju Blairu.

Nekdanji general Blairu očita "zločin agresije", ko je leta 2003 napadel Irak, sedaj pa je zahteval revizijo sodbe, saj so jo zavrnili, češ da to ni zločin v Angliji in Walesu.

Nekdanji general je želel sprožiti zasebno tožbo proti Blairu, nekdanjemu zunanjemu ministru Jacku Strawu in nekdanjemu generalnemu tožilcu Petru Goldsmithu zaradi iraške vojne, saj naj bi z invazijo na Irak izvedli "zločin agresije". Ker pa tak zločin v Angliji ali Walesu ne obstaja, je sprva nižje sodišče Anglije in Walesa odločilo, da takšna tožba nima možnosti za uspeh in jo zavrnilo, piše britanski BBC.


Podobno je sedaj odločilo višje sodišče, ki je ponovno preučilo primer. Zločin je sicer priznan v mednarodnem pravu, ne pa v pravu Anglije in Walesa, je sporočilo višje sodišče.

Lani so v neodvisni preiskavi ugotovili, da sodelovanje Velike Britanije v ameriški invaziji na Irak leta 2003 ni bilo utemeljeno, saj niso izčrpali vseh možnosti za miroljubno rešitev. Vlada pa ni temeljito preiskala informacij obveščevalnih sil o domnevnih iraških orožjih za množično uničenje. Glavni preiskovalec John Chilcot je Blairu očital, da ni bil odkrit. Preiskava zaenkrat še ni imela pravnih posledic.

Velika Britanija se je leta 2003 pridružila ZDA pri invaziji na Irak in pri strmoglavljenju režima Sadama Huseina, čeprav Združeni narodi za operacijo niso dali zelene luči in čeprav je več držav, med njimi Francija, Nemčija in Rusija, vojaškemu posredovanju odločno nasprotovalo. Tedanji ameriški predsednik George Bush in Blair sta pred tem Irak obtožila posedovanja orožja za množično uničenje.