Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Timošenkova zaradi kršitev na volitvah začela gladovno stavko

Deli na:
Timošenkova zaradi kršitev na volitvah začela gladovno stavko

Foto: Reuters

Ukrajinska opozicijska voditeljica Julija Timošenko je danes v znak protesta proti kršitvam na nedeljskih parlamentarnih volitvah, na katerih je največ glasov pobrala vladajoča Stranka regij predsednika Viktorja Janukoviča, začela gladovno stavko.

"Napovedujem gladovno stavko v protest proti volilnim poneverbam," je izjavo Timošenkove, ki prestaja sedemletno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja, pred mediji prebral njen odvetnik Serij Vlasenko. Kot je dodal, 51-letna voditeljica oranžne revolucije, ki je trenutno zaradi bolečin v hrbtu v bolnišnici Harkovu, sedaj ne je več, temveč zgolj pije vodo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na volilni dan je nekdanja premierka ob oddaji glasu, kar je storila v zaporu, pozvala Ukrajince, naj odidejo na volišča in zamenjajo sedanjo oblast. V pozivu, ki so ga njeni podporniki objavili na spletni strani, je ukrajinske volivce zaprosila, naj volitev ne bojkotirajo, ampak naj se odločno izrečejo proti sedanji oblasti Janukovičeve Stranke regij.

Slednja je v nedeljo glede na doslej preštetih dobrih 60 odstotkov glasov pobrala 34,2 odstotka glasov, zavezništvo Timošenkove pa 22,5 odstotka glasov.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi je volitve danes kritizirala kot "korak nazaj". Kot je ocenila, so bile prirejene v korist Janukovičeve vlade, saj različne strani v predvolilni tekmi niso imele enakih pogojev.