favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Timošenkova poziva Ukrajince k zamenjavi oblasti

Deli na:
Timošenkova poziva Ukrajince k zamenjavi oblasti

Foto: Reuters

Ukrajinska opozicijska voditeljica Julija Timošenko je danes ob oddaji glasu na parlamentarnih volitvah v državi pozvala Ukrajince, naj odidejo na volišča in zamenjajo sedanjo oblast. Aktualni predsednik Viktor Janukovič pa je na drugi strani ob oddaji glasu pozval k volitvam za "stabilnost in gospodarski razvoj".

Timošenkova je volila v zaporu v Harkovu, kjer prestaja sedemletno zaporno kazen zaradi zlorabe oblasti. Njeni podporniki pa so na spletni strani objavili njen poziv volivcem, naj ne bojkotirajo današnjih parlamentarnih volitev, ampak naj se odločno izrečejo proti sedanji oblasti Janukovičeve Stranke regij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vsak izmed nas se mora boriti proti tej diktaturi na svoj najboljši način," je še dejala voditeljica oranžne revolucije, ki je v letih 2007-2010 vodila ukrajinsko vlado in velja za zagovornico prozahodne politike.

Menila je tudi, da le množična udeležba lahko prepreči poneverbe na volitvah. "Le slep in gluh človek bi lahko te volitve imel za poštene," je dejala.

Na drugi strani pa je Janukovič, ki je pred dvema letoma na predsedniških volitvah porazil Timošenkovo, izrazil prepričanje, da bodo Ukrajinci danes volili za "enotnost in razvoj". "Glasoval sem za stabilnost in gospodarski razvoj, da bodo naši ljudje lahko bolje živeli," je dejal ob oddaji glasu v Kijevu.



Parlamentarne volitve v Ukrajini po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potekajo mirno. Volilna udeležba je relativno nizka, tudi zaradi slabega, deževnega vremena.

Za 450 sedežev v verhovni radi se poteguje 2600 kandidatov. 36,6 milijona volilnih upravičencev bo izbiralo med 21 strankami, ki morajo za vstop v parlament preseči petodstotni prag.

Zadnje ankete napovedujejo zmago Janukovičeve Stranke regij s 23 do 33 odstotki. Na sceni se je pojavila nova stranka Udarec (Udar - Ukrajinsko demokratično zavezništvo za reforme), ki jo je ustanovil novinec na političnem prizorišču, boksarski superzvezdnik Vitalij Kličko. Njegova stranka je pritegnila predvsem volivce, naklonjene opoziciji, nekatere ankete pa ji s 16 do 17 odstotki glasov napovedujejo drugo mesto pred blokom Julije Timošenko.

Ankete koaliciji bivše premierke napovedujejo med 15 in 24 odstotkov, četrto mesto se obeta Komunistični stranki (devet do 13 odstotkov), nacionalistična stranka Svoboda pa naj bi dobila med tri in šest odstotkov glasov.