kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tillerson poskuša spraviti Bagdad in Kurde

Deli na:
Tillerson poskuša spraviti Bagdad in Kurde

Rex Tillerson - Foto: Profimedia

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je v ponedeljek v Bagdadu pozval k dialogu med iraško vlado in Kurdi.

Dejal je, da so ZDA "zaskrbljene in nekoliko žalostne", ker je med stranema izbruhnil konflikt, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Prijatelje imamo tako v Bagdadu kot v Erbilu in obe strani pozivamo, naj začneta pogovore in dialog," je dejal Tillerson med kratkim obiskom v Bagdadu, kjer se je sestal s premierjem Haiderjem al Abadijem.

Pozval je k enotnemu Iraku. Kot je dejal, ima le enoten Irak lahko varno prihodnost.

Do vladnega posredovanja v iraškem Kurdistanu je prišlo zaradi spornega referenduma o neodvisnosti te avtonomne iraške pokrajine konec septembra. Vlada v Bagdadu je potem prejšnji teden začela vojaško operacijo za ponovno vzpostavitev nadzora v z nafto bogati pokrajini Kirkuk.



Z iraškim premierjem se je Tillerson sicer pogovarjal tudi o boju proti teroristični skupini Islamska država (IS). Pri tem je Tillerson izrazil zaskrbljenost, da bi se boji med iraškimi in kurdskimi silami lahko negativno odrazili tudi v bojih s to džihadistično skupino v Iraku in Siriji.

Pred Tillersonovim prihodom v Bagdad je sicer prišlo tudi do kratkega stika med njim in Abadijevo vlado, ker je ameriški državni sekretar v nedeljo v Rijadu pozval šiitsko milico, ki jo podpira Iran in ki je pomembno sodelovala v bojih proti IS, zdaj pa se bori tudi proti kurdskim pešmergam, naj se "vrne domov".

Zaradi tega so ga v Bagdadu kritizirali. "Nihče nima pravice, da se vmešava v zadeve Iraka ali govori Iračanom, kaj naj delajo," so Tillersonu sporočili iz Abadijevega urada.

Abadi pa mu je nato na srečanju pojasnil, da je šiitska milica oz. da so Ljudske mobilizacijske sile "uradna institucija med državnimi telesi, ki vključuje tudi borce, ki so se borili proti terorizmu in branili svojo domovino".