Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Thompsonu prekipelo: Slovenci ne morejo varovati koncerta, kako bodo varovali schengensko mejo

Deli na:
Thompsonu prekipelo: Slovenci ne morejo varovati koncerta, kako bodo varovali schengensko mejo

Marko Perković Thompson - Foto: Primož Lavre

Neverjetno je, da članica Nata na more zavarovati koncerta, morala pa bi ščititi stotine kilometrov schengenske meje, je ogorčen Thompson.

Hrvaški pevec Marko Perković Thompson je v intervjuju za Večernji list udaril po slovenskih oblasteh, ki so prepovedale njegov koncert v Mariboru. Preseneča je slabost demokratičnih sil v Sloveniji, pravi pevec, ki je odločitev za prepoved koncerta ocenil za politično, za njo pa stojijo »jugokomunistične, antihrvaške in antislovenske skupine, pravi Thompson.

»Neverjetno je dejstvo, da evropska država, pob tem še članica Nata, ne mora poskrbeti za varovanje enega koncerta, morala pa bi varovati stotine kilometrov schengenske meje na vrhuncu migrantske krite in drugih burnih političnih dogajanj v svetu. Če mi pustijo, lahko jaz s svojimi prijatelji poskrbim za varovanje,« je bil oster Thompson.

Pozdravil je odziv hrvaškega političnega vrha in pričakuje, da bodo hrvaške politične inštitucije zaščitile njega in njegove sodelavce, ki želijo delati v EU. Nisem napaden samo jaz, ampak velika skupina hrvaških državljanov in vrednot, ki jih spoštujejo, pravi pevec. Ti »jugokomunistični izmečki« ne bodo nikoli nehali napadati vrednote hrvaškega naroda in države, zato je potreben odziv oblasti, poziva Thompson. Problemi okrog mojih koncertov postajajo politični in pravni problem, tudi problem človekovih pravic, je prepričan pevec.

Nastop v Mariboru mu je ponudil slovenski organizator in dvorana je bila hitro razprodana, pravi Thompson. »Vse mi je dišalo ne nekaj lepega in dobrega. Nato je nekaj dni pred koncertom slovenski MNZ odpovedal koncert in dvignila prah, češ da mora koncert odpovedati zaradi varnostnih razlogov, ker da ne more zaščititi svojih državljanov od, kot oni pravijo, hrvaških fašistov in huliganov.« Slovensko policijo pevec obtožuje medijske gonje, pravi tudi, da je bilo le 18 vstopnic prodanih izven Slovenije. Višek dvoličnosti je prepoved koncerta nekaj dni preden naj bi se zgodil, je ogorčen. Korektno bi bilo, da mi to prej sporočijo in prepričan sem, da so namerno čakali do zadnjega trenutka, je jezen Thompson.

Prvič se je zgodilo, da politika neke države izreče klasično prepoved mojega koncerta, pravi pevec. Od tistih, ki so mu nastop prepovedali, zahteva, da mu pokažejo, kateri njegovi verzi spodbujajo nestrpnost, širijo sovraštvo, poveličujejo fašizem, nacizem ali karkoli do tega, česar mu očitajo. Opozarja, da so mu nekaj tednov pred prepovedali nastop v Avstriji, a da avstrijska policija pri tem ni imela pomislekov, temveč mu je koncert v dvorani v mestni lasti samovoljno odpovedal župan.