državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Theresa May najprej na obisk k Merklovi

Deli na:
Theresa May najprej na obisk k Merklovi

Foto: Getty Images

Teden dni po imenovanju za novo britansko ministrsko predsednico se bo Theresa May danes v Berlinu srečala z nemško kanclerko Angelo Merkel. Po navedbah iz Downing Streeta bo to prvi obisk Mayeve kot premierke v tujini. Po napovedih naj bi Mayeva in Merklova na pogovorih največ pozornosti namenili razmeram v Turčiji, begunski krizi in brexitu.

V Berlinu ocenjujejo, da je izbira Nemčije za prvo pot v tujino odraz posebnega spoštovanja Londona do Berlina ter želje po tesnih odnosov z nemško kanclerko, ne glede na načrte Velike Britanije za odhod iz Evropske unije, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Merklova bo Mayevo ob prihodu ob 17.30 sprejela z vojaškimi častmi, nato bodo sledili prvi pogovori med obema voditeljicama.

Nemška kanclerka je v prvem telefonskem pogovoru z Mayevo minuli teden poudarila, da se veseli sodelovanja z novo britansko premierko. Imenovanje bivšega londonskega župana Borisa Johnsona za britanskega zunanjega ministra pa doslej ni komentirala. Johnson je velik zagovornik izstopa Velike Britanije iz EU.

"Menim, da je naša naloga, da z vladami prijateljskih držav tesno sodelujemo. Svet ima dovolj težav, zato moramo poglobiti tudi zunanjepolitično sodelovanje, kot smo to v sodelovanju z Veliko Britanijo vedno počeli," je dejala Merklova.

Nova britanska premierka bo po Nemčiji v četrtek obiskala še Francijo.