Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Theresa May bo že v sredo postala britanska premierka

Deli na:
Theresa May bo že v sredo postala britanska premierka

Foto: Getty Images

Britanska notranja ministrica Theresa May, ki je bila danes izvoljena za predsednico konservativne stranke, bo v sredo britanskega premierja Davida Camerona nasledila tudi na čelu vlade. S tem bo Velika Britanija dobila drugo premierko po Margaret Thatcher, ki je vlado vodila med letoma 1979 in 1990.

Cameron je novinarjem pred Downing Streetom 10 napovedal, da se bo v torek zadnjič sestal s svojim kabinetom, nato pa bo kraljici Elizabeti II. uradno ponudil svoj odstop v sredo popoldne, potem ko bo kot predsednik vlade v parlamentu zadnjič odgovarjal na vprašanja poslancev.

"Tako da bomo imeli do srede zvečer novega premierja v tem poslopju za mano," je dejal.

Ob tem je podprl Mayjevo in dejal, da je močna in kompetentna ter da bo imela njegovo polno podporo.

Odločitev je sporočil po tem, ko je edina protikandidatka Mayjeve za vodjo konservativne stranke in s tem za položaj premierke Andrea Leadsom danes odstopila od kandidature.

"Potrebna je gotovost. Kar najhitreje potrebujemo novo premierko," je ob napovedi odstopa od kandidature dejala 53-letna ministrica za energetiko. Kot je dejala, ne verjame, da ima sama zadostno podporo za to, da bi vodila "močno in stabilno vlado". Meni pa, da je Mayjeva "idealna za to, da uresniči brexit".

Cameron je dan po tem, ko so volivci na referendumu 23. junija z 51,9-odstotki podprli izstop iz EU, čeprav jih je sam pozival drugače, napovedal svoj odstop z mesta vodje konservativcev in premierja.

Po načrtih bi moral biti novi šef konservativcev imenovan 9. septembra, vendar je postopek po odstopu Leadsomove stekel hitreje. Po prvotnem načrtu bi morali namreč o kandidatkah, ki sta dobili največjo podporo med konservativnimi poslanci, čez poletje glasovati člani britanske vladajoče stranke. Sedaj pa je odbor poslancev stranke po posvetu že danes Thereso May z veliko večino potrdil kot novo šefico stranke.

Leadsomova je med referendumsko kampanjo zagovarjala izstop Velike Britanije iz EU, medtem ko je Mayjeva zagovarjala obstanek v EU, čeprav v referendumski kampanji ni bila aktivna.

Ob najavi kandidature za premierko pa je Mayjeva napovedala, da si bo prizadevala za uresničitev volje volivcev. "Brexit pomeni brexit in naredili bomo vse, da bo uspešen," je dejala. Zatrdila je, da ne bo poskusov, da bi Britanija kljub vsemu ostala v EU ali da bi o tem izvedli še en referendum. "Poskrbela bom, da bomo zapustili EU," pa je poudarila danes podpornikom in novinarjem ob uradnem začetku svoje kampanje.

Izmaknila pa se je neposrednemu odgovoru na vprašanje, kako se bo pogajala za dostop do enotnega evropskega trga. "Skleniti moramo najboljši trgovinski dogovor za dobrine in storitve," je pojasnila notranja ministrica. "Jasno je, da je bil glas za brexit tudi sporočilo, da moramo dobiti nadzor nad prostim gibanjem. To se ne more nadaljevati tako, kot je potekalo doslej," je še dejala.

Laburisti, liberalni demokrati in Zeleni so medtem danes pozvali k predčasnim parlamentarnim volitvam.

Theresa May se je rodila 1. oktobra 1956 kot Theresa Brasier v obmorskem mestu Eastbourne na jugu države. Tako kot Thatcherjeva in sedanji premier Cameron je študirala na Oxfordu, a pred tem obiskovala neznane javne in zasebne šole. Po diplomi iz geografije se je zaposlila v centralni banki in še pred dopolnjenim 30. letom starosti stopila v lokalno politiko. Leta 1997 je bila v mestu Maidenhead izvoljena za poslanko.

Leta 2003 je postala prva generalna sekretarka konservativne stranke, med letoma 1999 in 2010 pa je zasedala več položajev v konservativni vladi v senci.

Na položaju notranje ministrice se je od leta 2010, v dveh mandatih Cameronove vlade, ukvarjala s pomembnimi vprašanji priseljevanja, terorizma, policije in spolnih zlorab otrok.