Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Talibani v Afganistanu začenjajo spomladansko ofenzivo

Deli na:
Talibani v Afganistanu začenjajo spomladansko ofenzivo

Foto: Arhiv Reporterja

Talibanski borci v Afganistanu so danes napovedali začetek spomladanske ofenzive. Napovedali so obsežne napade na položaje sovražnikov po vsej državi. Cilj je osvoboditev zasedenih območij, za njegovo izpolnitev pa nameravajo uporabljati tudi samomorilske napadalce, so napovedali v davi objavljenem sporočilu.

Za sovražnike imajo v prvi vrsti ameriške vojake in vojake drugih držav članic Nata, ki so po njihovih besedah "okupatorji", afganistanska vlada in vojska pa da so "sužnji Zahoda". Ofenzivo so začeli danes ob 5. uri zjutraj, so zatrdili v omenjenem sporočilu, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa.

V Afganistanu je še vedno okoli 13.000 Natovih vojakov, ki v prvi vrsti skrbijo za urjenje afganistanskih varnostnih sil.

Po drugi strani pa so na območjih, ki so pod njihovim nadzorom, talibani napovedali "vzpostavitev dobre vlade". Borcem so še ukazali, naj pri napadih pazijo na civiliste in civilno infrastrukturo. Civiliste so tudi pozvali, naj se jih ne bojijo.

Z začetkom spomladanske ofenzive talibani označujejo vsakoletni začetek "sezone spopadov" oz. začetek okrepljenih napadov na mednarodne sile in sile pod nadzorom vlade v Kabulu. Letos sicer prvič ni prišlo do običajne zimske prekinitve spopadov, navaja francoska tiskovna agencija AFP

Letošnjo spomladansko ofenzivo so poimenovali operacija Omari. Posvečena naj bi bila njihovemu ustanovitelju, muli Omarju, katerega smrt so potrdili lani.