900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Talibani ustrelili 14-letno borko za pravico deklet do šolanja

Deli na:
Talibani ustrelili 14-letno borko za pravico deklet do šolanja

Foto: Reuters

Pakistanski talibani so danes 14-letno dekle, ki se bori za izobraževanje deklic, ustrelili v glavo. Napad, po katerem se najstnica zdravi na intenzivni negi, je bil povračilo za njeno kampanjo za pravico do izobraževanja v dolini Svat, nekdanjem oporišču talibanskih skrajnežev v Pakistanu.

Malala Jusafzaj je zaradi boja za pravico deklic do izobraževanja, ki so ga talibani v času svoje vladavine v dolini Svat prepovedali, uživala mednaroden ugled, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dekle, ki ji je vlada v Islamabadu lani podelila prvo nacionalno nagrado za mir, je pozornost pritegnila pred tremi leti z blogom na britanskem BBC. Takrat so islamski skrajneži terorizirali prebivalce Svata in zažigali tamkajšnje šole za deklice.

Njen neustrašen boj je opozoril na usodo več deset tisoč deklic, ki so jim islamisti po vsem severozahodu Pakistana, kjer se vladne sile že od leta 2007 borijo proti talibanom, odrekli pravico do izobraževanja.

Na Jusafzajevo, ki je bila lani nominirana tudi za otroško mednarodno nagrado za mir, so danes talibanski skrajneži streljali v glavnem mestu Svata Mingora, in to sredi belega dne. Na 14-letnico in več njenih sošolk so streljali, potem ko so v zasedi ustavili njihov šolski kombi.


Jusafzajevo so ustrelili v glavo, poleg nje pa so ranili še najmanj dve deklici. Hudo poškodovano Jusafzajevo so prepeljali na intenzivno nego v bolnišnico v Pešavarju, še pred tem pa so zdravniki v Mingori sporočili, da ji je krogla prebila lobanjo, a zgrešila možgane, tako da je izven smrtne nevarnosti.

Talibani so medtem sporočili, da so napad na Jusafzajevo izvedli, potem ko so jo večkrat opozorili, naj neha govoriti proti njim. "Je zahodno misleče dekle. Vedno govori proti nam. Napadli bomo vsakega, ki bo govoril proti talibanom," je za AFP po telefonu sporočil talibanski predstavnik Ehsanula Ehsan.

Talibani so med letoma 2007 in 2009 nadzorovali večji del doline Svat, od koder naj bi jih pakistanska vojska povsem pregnala julija 2009. A spričo današnjega napada so se znova pojavila vprašanja o varnostnih razmerah v tej dolini.

Napad na 14-letno borko za človekove pravice je naletel na ostre obsodbe. Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari je ob obsodbi poudaril, da taki napadi ne bodo zamajali odločnosti države v boju proti islamskim skrajnežem ali podpori izobraževanju žensk.

V Amnesty International so medtem napad označili za "pretresljivo dejanje nasilja" nad deklico, ki se pogumno bori za izobraževanje.