nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tako to počnejo Hrvati: oficir JLA v zapor zaradi bombardiranja Splita

Deli na:
Tako to počnejo Hrvati: oficir JLA v zapor zaradi bombardiranja Splita

Foto: iStock

Na Hrvaškem so nekdanjega kapitana jugoslovanske vojne mornarice obsodili zaradi odgovornosti za obstreljevanje Splita leta 1991.

Splitsko sodišče je včeraj obsodilo nekdanjega kapitana bojne ladje jugoslovanske vojaške mornarice 78-letnega Pavla Pantića na šest let zapora zaradi poveljniške odgovornosti pri topniških napadih z vojaških ladij na Split novembra 1991. V napadih so umrli štirje civilisti, enajst oseb je bilo ranjenih.

Pantić je bil tudi namestnik poveljnika vojaške pomorske baze Lora v Splitu, sodnik pa je ocenil, da ni storil ničesar, da bi preprečil napade na Split, v katerih je bilo poleg človeških žrtev tudi veliko gmotne škode na stanovanjskih in gospodarskih objektih.

Pantić se je branil, da so nekaj tednov pred napadi iz sestava jugoslovanskih sil odšli pripadniki nesrbske nacionalnosti, na njihove položaje pa so prispeli prostovoljci iz Črne gore, na katere da ni imel nobenega vpliva. Kot je dejal, so tudi njemu grozili.


Sodnik je odgovoril, da bi tudi Pantić sam lahko zapustil takratno jugoslovansko vojsko, a je ostal in se tako udeležil kaznivih dejanj. Pojasnil je, da so pri sodbi upoštevali tudi Pantićeva leta kot tudi njegovo sodelovanje med sojenjem.

Za tovrstna kazniva dejanja, ki vključujejo tudi kršenje mednarodnih konvencij, so na Hrvaškem predvidene zaporne kazni med pet in 20 let zapora.

Pantića, ki je srbski državljan, so prijeli črnogorski policisti konec lanskega leta, ko se je vračal iz Beograda v Sutomore nedaleč od Bara, v katerem je živel, potem ko se je jugoslovanska vojska umaknila iz Dalmacije v začetku leta 1992. Pantića so aprila letos izročili Hrvaški, ki je za njim razpisala tiralico leta 1993.

Hrvaška je Pantića leta 1993 v odsotnosti obsodila na osem let zapora zaradi vojnih zločinov na širšem območju Splita, a je hrvaško vrhovno sodišče leta 1994 sodbo razveljavilo. Pantić je bil takrat del skupine več kot 20 obtoženih častnikov jugoslovanske vojske, ki so jih obtožili načrtovanja ustvarjanja "Velike Srbije", kar so poskusili uresničiti z vojaškimi napadi na hrvaška ozemlja konec leta 1991 in v začetku leta 1992.